President Donald Trump har nominerat Brett Kavanaugh till posen som ny domare i Högsta domstolen. Foto: Evan Vucci/AP Photo
Protesterna var många runt om i USA efter Trumps val av ny domare i Högsta domstolen. Foto: Steven M Falk/The Philadelphia Inquirer via AP
Demonstranter protesterade utanför Högsta domstolen i Washington. Foto: Cliff Owen/AP Photo

Stark kritik mot Trumps val till Högsta domstolen

USA Efter att Donald Trump meddelat att han nominerat den 53-årige Brett Kavanaugh som ny domare i USA:s högsta domstol har inte reaktionerna låtit vänta på sig. Både demokratiska politiker och liberala grupper samlades utanför domstolen för att protestera mot Trumps val, rapporterar flera medier.

Abortmotståndaren Brett Kavanaugh, en konservativ domare som bland annat arbetat för tidigare presidenten George W Bush, är tänkt att efterträda 81-årige Anthony Kennedy som går i pension. Han måste nu godkännas av senaten.

”Hell no on Kavanaugh”, skanderade demonstranterna som anser att nomineringen innebär ett hot mot bland annat aborträtten. Aktivistgrupper på vänsterkanten menar att Trumps val direkt kommer att leda till otaliga kvinnors död om aborträtten inskränks, och företrädare för Women’s March lovade nya demonstrationer, rapporterar Fox News.

Den demokratiske Oregon-senatorn Jeff Merkley talade inför dem som samlats utanför domstolen för att protestera. Han sa att Trumps val är det mest politiska som var möjligt, och kallade Kavanaugh för en kandidat som vill ”bana vägen för tyranni”, skriver nyhetsbyrån AP.

Presidenten måste nu få igenom sitt val av Kavanaugh i senaten. Republikanerna hoppas ha den nya domaren på plats i god tid före mellanårsvalet den 6 november, eftersom det finns en liten risk att partiet kan förlora majoriteten i senaten då.

Med Brett Kavanaugh får domstolen nu en tydlig konservativ övervikt, vilket bland annat fått USA:s abortmotståndare att hoppas att lagen om nationell aborträtt från 1973 ska rivas upp.