Lady Bird. Pressbild
Coco. Foto: TT
Studie i brott. Foto: TT
Silvana–väck mig när ni vaknat. pressbild
Studie i brott, Coco, Lady Bird och Amatörer är några av filmerna som visas i sommar. tt/Pressbild

Utebio med kärlek och klassiker

Dramakomedin Lady Bird i kväll och Pixars tecknade Coco på fredag. Denna vecka går solen ner tillräckligt tidigt för att det ska fungera med utomhusbio. I Lund öppnar Bioterassen på Mejeriet och i Malmö flyttar filmvisandet runt mellan olika platser. Även på andra ställen i Skåne finns det möjlighet till bio under stjärnorna.

I Lund är det tradition sedan många år med gratis bio på Kulturmejeriets utomhusterass tisdagskvällar i juli och augusti.
– Det är så maffigt det här med bilden, ljudet och utomhus och Mejeriets innergård är så mysig, säger Nilla Dahl som är programansvarig för Folkets Bio i Lund och har tagit fram filmprogrammet till Bioterassen i flera år.
Fem filmer visas och premiärfilm är den amerikanske regissören och manusförfattaren Greta Gerwigs hyllade dramakomedi Lady Bird i kväll.
– Jag brukar tänka att det ska vara hyfsat breda filmer som inte kammar medhårs, säger Nilla Dahl. Blandning är något svenskt, något amerikanskt, något roligt, en klassiker och så en kärlekshistoria. Jag vill att varje kväll ska vara lite speciell som med Lady Bird som är en amerikansk indiefilm som blev väldigt populär och är en jättefin uppväxtskildring.

Lady Bird ingår också i Sommarscen Malmös utebioprogram, också det gratis. Till skillnad mot Lund har man olika platser för varje visning. Lady Bird visas till exempel i Rönneholmsparken lördag 21 juli. Utebiopremiär blir det på fredag, 13 juli, med Pixars tecknade Coco.
– I år blir det mer skratt än någonsin, säger Thomas Teller Jönsson som arbetar för Sommarscen Malmö och de senaste två åren tagit fram filmprogrammet tillsammans med Folkets Bio. Vi märkte i fjol på avslutningskvällen hur härligt det var, det blir en helt annan känsla när alla sitter ute och garvade tillsammans. Och andra nyanser i filmen. Så vi har smugit in mycket mer skratt i år. Som Lady Bird till exempel – den lyckas vara egen, varm och charmig i en etablerad genre. Och rolig.

Precis som Nilla Dahl jobbar Thomas Teller Jönsson mycket med bredd i programmet.
– Precis som övriga program i Sommarscen Malmö ska vi försöka nå hela stadens befolkning och även besökare. Vi försöker dra i alla ändar så det blir bredd, djup och spets. Vi kör fredag och lördag fyra helger och som exempel på bredden kan man ta andra helgen när vi visar Jumanji – Welcome to the Jungle i Slottsparken på fredagen. Den är ny, har stora stjärnor, är en rolig äventyrsfilm med amerikanska high school-vibbar och väldigt bra i sin genre. Dagen efter visar vi den ryska stumfilmsdokumentären Turksib från 1929 med livemusik i Ellstorpsparken. Här ser man bredden och bägge filmerna är stora visuella upplevelser.

På Bioterassen är det tradition att en riktig klassiker ska ingå i programmet. I år blir det Alfred Hitchcocks Studie i brott från 1958 som fyller 60 år i år.
– Den är en av mina absoluta favoritfilmer, erkänner Nilla Dahl.
Nilla Dahl lyfter också fram att Folkets Bios inomhusbiograf i Lund, Kino, som har öppet hela sommaren, satsar på klassiker.
– Vi har en serie där vi visar 12 filmer från sex decennier, 1940-talet till 1990-talet. Sedan kör vi Bergman också förstås. På hans 100-årsdag 14 juli visar vi tre av hans filmer gratis.

Bioterassen i Lund visar bara film för vuxna men i samarbete med Lov i Lund satsar Folkets Bio i Lund också på den yngre publiken med gratis filmvisning vid fyra tillfällen.
– I fjol visade vi dem i den lilla salongen men det blev helt fullt så i år är det i stora salongen med 199 platser som gäller. Det är ett jättekul och bra projekt. Och vi tycker också att det är viktigt att ha bion öppen även på sommaren så folk har tillgång till bra film. I Malmö kan Thomas Teller Jönsson helt klart se ett ökat intresse för utebiovisningarna.
– I fjol såg vi en jätteökning jämfört med året innan, säger han. Mest publik hade vi på Malmöregissören Goran Kapetanovics Min faster i Sarajevo, då kom det 800 personer. Och när vi skulle visa Sameblod dök 750 personer upp trots att det ösregnade medan vi riggade.

Är det någon film du själv ser fram emot lite extra i sommar?
– Det skulle vara Silvana-dokumentären i Kroksbäcksparken. Den är nog en film som många tänkt se men inte hunnit och den är jättebra. Och så har vi DJ Cleva från Kroksbäck som underhåller innan. Sedan ser jag verkligen fram emot vår kortfilmskväll på Sevedsplan. Det är en underbar plats för bio och det är så roligt att lägga pussel med kortfilmerna och blanda olika uttryck. Här visar vi bland annat Vi bara lyder som bygger på en Malmö Dockteater-föreställning av Erik Holmström och konstnären Roxy Farhats film om föreningen HUR.

I Malmö kombineras flera av filmvisningarna med framträdanden av olika artister eller andra evenemang. I Lund har man tidigare haft filmquiz inför varje visning men inte i år.
– Men jag eller någon annan från Folkets Bio är alltid på plats och introducerar filmen och hälsar publiken välkommen, säger Nilla Dahl.

Är de någon av era filmer som du ser speciellt mycket fram emot?
– Jag gillar ju Studie i brott men tycker att alla är bra på sitt sätt. Call me by your name är också en fantastisk kärleksfilm. Jag såg den i vintras när jag precis hade haft influensa och du vet – det var sommar, Italien och kärlek!

Det blir kärleken som avslutar Bioterassens program 7 augusti. I Malmö avslutar man lite tidigare, 4 augusti, med en filmvisning i samarbete med Malmö Arab filmfestival i Bulltofta rekreationsområde och med just humor.
– Kiss me not heter filmen och är en väldigt rolig film från Egypten, berättar Thomas Teller Jönsson. Och så blir det dans och musik med koppling till Egypten. De här samarbetena brukar bli väldigt roliga och festliga och locka mycket folk.

×