Birgitta Sjunnesson framför det hus hon har bott i under hela 55 år. Nu är det sålt. Foto: Maja Ögren Andersson
Magasinet är fyllt med grejer som ska säljas. Foto: Maja Ögren Andersson
Birgitta Sjunnessons hem är sinnebilden för hemtrevnad. Foto: Maja Ögren Andersson
Birgitta Sjunnesson serverar kaffe. i bakgrunden syns det som en gång var diversehandelns charkuteri.. Foto: Maja Ögren Andersson

Anrika Broköpsgården står inför en ny epok

BROBY – Jag har slitit hårt, men oj vad jag haft roligt!
Birgitta Sjunnesson, 78, ska flytta ut ur Broköpsgården. På lördag är det utförsäljning av oändligt många ting, inte minst från tiden då Bertil Sjunnesson drev diversehandel i byggnaden.

Broköpsgården har en lång historia och stället är väl känt i bygden. Det blev inte bara en byggnad där diversehandel och järnhandel drevs under flera år efter det att Birgittas make Bertil förvärvat huset 1962 som byggdes 1925.
Det blev ett kulturhus, mycket tack vare kreativa Birgitta Sjunnessons förtjänst. För arbetet med att skapa detta kulturhus fick makarna Sjunnesson Göinges kulturpris 1994.

Där har det vävts, målats och skapats på alla möjliga de vis. Möten har ägt rum för mängder med konstnärssjälar.
Till exempel har ett givande samarbete ägt rum mellan Broköpsgården och Carl Larsson-gården i Sundborn. Både Carl Larsson-gården och Ellem Keys Strand har inspirerat Birgitta Sjunnessons eget skapande.
I huset har också bedrivits Bed & Breakfast ända fram till bara för några år sedan.
År 1963 flyttade Birgitta Sjunnessons med stor glädje från Umeå, där hon utbildat sig till hushållslärare, till den blivande maken Bertil som då hade köpt huset. Hon fick sedan arbete som hushållslärare i Sibbhult.
Husköpet gav henne nya utmaningar. Det dröjde inte länge förrän en trädgård växte fram ur Birgitta Sjunnessons skaparhänder. Rosor är hennes passion. Och det märks. Trots sommarens torka blommar rosenbuskarna och klasar av doftande rosor omger flera av byggnaderna. Fem flickor har fostrats på platsen.

Vän av ordning undrar förstås hur Birgitta Sjunnesson hunnit med allt.
– Det är ju det jag inte har, säger hon och ler glatt medan hon häller upp kaffe från den vackra kaffekannan från farmor och farfars hem i Svenstorp.
– Visst har allt detta inneburit mycket hårt arbete, men jag ångrar ingenting. Tiden här har varit fantastiskt.
Inte minst de 25 åren då vävstolarna utgjorde en central del i huset, får vi veta. 28 vävstolar tronade på sina platser.
Det var Glimåkra Folkhögskola som ville ha vävverksamhet där. Sedan hakade Studieförbundet Vuxenskolan på med kurser i alla former av konstnärligt skapande.

1998 avled maken Bertil Sjunnesson och livet vände för Birgitta och hennes flickor.
Dessförinnan hade diversehandeln lagts ner och maken Bertil byggt livsmedelsbutiken Hövdingen som finns kvar än idag. Birgitta bodde kvar i huset och det blev inriktning på bland annat Bed & Brekfast och så småningom hyrdes ovanvåningen ut. 2008 bestämde sig Birgitta Sjunnesson för att nu var det dags att bli pensionär.
Vävkurserna blev ett minne blott, men huset har fortsatt att vara en mötesplats för konstnärssjälar och kreativt skapande. Det sitter liksom i väggarna.
2008 blev också det år då hon bestämde sig för att sälja gården där hon har bott i hela 55 år.
Hon inväntade rätt tid och rätt köpare. Ville att det inte skulle fördärvas utan köpas av någon med känsla för huset. Och så blev det.
– Jag orkar inte längre. Nu vill jag flytta till ett nybyggt hus vid Bandydammen och lämna över stället till någon som kan ta över, säger hon och ser allt lite sorgsen ut.

Att sälja var lättare sagt än gjort. men nu är det gjort och hon går i uppbrottstankar.
När Birgitta Sjunnesson tänker tillbaka på hur livet blev kan hon inte låta bli att förundras.
– Jag skulle ju absolut inte ha några barn och absolut ingen trädgård. Det var jag som ung trött på. Som äldst av sex syskon fick jag ofta passa de andra och trädgårdsarbete ingick att utföra. Man blev liksom lite trött på det…
Idag är Sjunnessons trädgård en av Östra Göinges vackraste. Och fem barn blev det.

På lördag mellan klockan 11-17 är det utförsäljning på gården. Att beskriva det som ska säljas är stört omöjligt.
Här finns allt från bygdens folkdräkter, vackra målningar på lakansväv, gamla nostalgiska brödburkar, skåp, en mycket antik telefon plus mycket, mycket mer.
Birgitta Sjunnesson bor kvar på bottenvåningen i gården i cirka ett år. Sedan väntar ett nytt liv.
– Då ska jag öppna skjutdörrarna ut mot vattnet, ingen stor trägård att sköta. Jag ska träffa vänner, cykla, promenera och läsa. Bland mycket annat som jag inte har hunnit med under åren som har gått. Och så blir det tid för funderingar och att göra ingenting. Allt har sin tid. Det är mitt motto.

Läs mer: