Foto: TT

Kan bli en getingsommar

I år ligger getingsaneringarna på samma nivå som rekordåret 2016, meddelar Anticimex. Om sommarvädret håller i sig kommer kan man i södra Sverige märka av getingarna mer än vanligt.

För två år sedan hade Anticimex rekordmånga getingsaneringar. Enligt årets kurva förväntar Anticimex att 2018 också kommer att bli en getingsommar.

Getingarna brukar ofta generera från Södra Sverige och sedan rör de sig norrut. Detta brukar ske ungefär samtidigt som folk börjar ha semester och sommarturisterna åker söderut i Sverige. Men just för tillfället är getingsaneringarna på en normal nivå i Norra Skåne.

– Från vad jag kan se här sticker inte antalet getingsaneringar ut i Norra Skåne. Men detta kan komma och ändras fort nu när det är normalsommar igen. Det är då getingarna trivs som allra bäst, menar Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

För många kan getingarna upplevas som obehagliga särskilt för dem som har små barn, djur eller är allergiska mot getingstick. Då kan det vara lämpligt att genomföra en sanering om getingbon sitter vid ytterdörrar eller fönster. Men på Anticimex vill man inte göra saneringar i onödan.

– Upplever du att getingarna inte stör dig mer än vanligt. Då behöver man inte göra en sanering, förklarar Thomas Persson Vinnersten.

Det finns dock förebyggande åtgärder man kan göra för att minska getingarnas närvaro, Exempelvis kan man försöka täcka mat och dryck, lämna inte matrester framme och undvik att ha starka och söta parfymer.

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...