Kroatien i VM-final

Fotboll Kroatien är klart för VM-final efter 2–1 mot England efter förlängning. I finalen väntar Frankrike på söndag.

Kroatien är klart för sin försat VM-final i fotboll genom tiderna. Efter oerhörd dramatik besegrades England i semifinalen i Moskva med 2-1 efter förlängning. Resultatet vid full tid var 1-1 (0-1).
England tog dock tag i taktpinnen direkt mot ett som det såg ut slitet och nervöst Kroatien. Redan i den femte minuten föll 1-0. England fick en frispark strax utanför straffområdet och Kieran Trippier slog till med ett perfekt skott i mål förbi en något felplacerad Danijel Subasic i det kroatiska målet.
Efter en knapp halvtimme blev Harry Kane frispelad till vänster i straffområdet. Skyttekungens avslut räddades först av Danijel Subasic, och på returen prickade Kane stolpen. Den assisterande domaren vinkade dock för offside.
England såg ut att ha kontroll på matchen och Kroatien hade svårt att hota.
Men i den 68:e minuten skulle kvitteringen komma. På ett inlägg stod Ivan Perisic för en akrobatisk spark och styrde in bollen till 1-1.
Bara minuter senare var Perisic nära igen. 29-åringen utmanade in i straffområdet och avlossade ett skott mot bortre stolpen. Bollen gick klockrent i stolpen och returen sköt Mario Mandzukic rakt på målvakten Jordan Pickford. Men 1-1 stod sig vid full tid.
Förlängning väntade därmed. Det var tredje matchen på rad som Kroatien spelade förlängning. De två tidigare slutade oavgjort med kroatisk seger efter straffar.
I den andra förlängningskvarten skulle det inte dröja länge innan Mario Mandzukic hittade rätt. Framnickad av Ivan Perisic tryckte anfallaren säkert in 2-1 för Kroatien.
England lyckades sedan aldrig skapa tryck mot det kroatiska målet och Kroatien möter nu Frankrike i VM-finalen på söndag.
England spelar om bronset mot Belgien på lördag.