Lennart Gunnarsson vid 2017 års midsommarfirande. Foto: Privat

Till minne: laxsoppans fader

Lennart Gunnarsson, Ysby, har avlidit i en ålder av 87 år.

Så kom då dagen då Lennart lämnade oss. Vi är många som kommer att sakna honom och de insatser han gjort för byn på många sätt.
Trots vacklande hälsa var han in i det sista på plats i hembygdsföreningen varje måndagskväll och fixade fika med bredda smörgåsar och kaffe i kyrkstallarna. Hur många gånger han gjort detta är det ingen som vet.
Intresserad, kunnig och med gott minne om bygdens historia har Lennart bidragit till att intressanta berättelser om lokala människor och händelser nu finns kvar och förs vidare.

Forsasöndagens omtalade laxsoppa är gjord på Lennarts recept och borde kallas ”Lennarts laxasoppa” som en påminnelse om hans engagemang i hembygdsföreningen och dess styrelse där Lennart varit engagerad sedan starten 1983. Gammaldags julagille var ett annat projekt som Lennart ledde många år tillsammans med ”sina damer” i föreningen.
Varje midsommaraftons förmiddag har Lennart varit med och klätt midsommarstången, de senaste tio åren sittande på en stol ansvarig för kransbindningen. Blommor var, vid sidan om matlagningen, ett stort intresse. Amaryllislökarna vårdades ömt och tackade med riklig blomning. Orkidéerna var ständig blommande och frodiga liksom pelargonierna som pryder fönstren i hemmet.

1977 startade Lennart en matlagningskurs för män i Ysby. Kursdeltagarna fortsatte att träffas de kommande åren och vi har nu, förutom Lennart, varit tre deltagare som lagat goda middagar hemma hos varandra några fredagskvällar varje år. Sista träffen blev dock ett restaurangbesök på Laholms stadshotell där Lennart och Sonja bjöd på en riktig festkväll. Detta passade extra bra eftersom det var på Stadshotellet han inledde sin yrkesbana som kock.

Korrekt och kunnig, alltid beredd med en hjälpande hand i det han behärskade, glimten i ögat och underfundig humor, så kommer vi att med stor saknad minnas Lennart.
Sonja har alltid varit ett stort stöd för Lennart, särskilt de senaste åren. I deras delade intresse för matlagning, trädgård och blommor har Sonja planerat och möjliggjort för Lennart att vara aktiv och delaktig i både vardag och fest.

×