Båstad är fantastiskt vackert, med hamnen, stranden och åsen, tycker Stockholmsförfattaren och -journalisten Jenny Fagerlund.Foto: Tina L Bengtsson

Båstad bakgrund till ny må-bra-bok

– Alla böcker behöver inte göra så att man tänker jättemycket på dem efteråt. Ibland kan det räcka med tillfällig avkoppling och en må-bra-stund, säger Jenny Fagerlund.

Hennes nya bok, Med hälsning från Båstad, är en klassisk feelgoodroman och utspelar sig i den skånska sommarkommun som den stockholmsbaserade författaren och journalisten själv kommit att älska.
Feelgood är en litterär, musikalisk och filmisk genre med syftet att få mottagaren att må bra.
– Där finns allt: härliga miljöer som man kan drömma sig bort till och relationer med djup. Man kan även uppleva en hel del spänning, säger hon.
– Feelgoodromaner är många gånger inspirerande och kan väcka eftertanke, eftersom de ofta handlar om att man ska följa sina drömmar, utveckla sig själv och våga stå för den man är. Jag gillar dessutom lyckliga slut.

Fantasin och lusten att skriva drev henne redan 2010 till att färdigställa sitt första bokmanus. Detta refuserades, men hon gav inte tappt.
– Då hade jag ingen aning om berättandets struktur eller dramaturgi, så jag fick lära mig, säger Jenny Fagerlund.
Efter en författarkurs och mycket egenstudier förmådde hon 2014 vinna förlaget Harper Collins tävling och fick ge ut sin Drömstigen som Harlequin-roman.
– Att skriva en bok är upp och ned. Ibland tycker man att manuset är fantastiskt; ibland vill man bara kasta det, säger hon.
– Man sitter bokstavligen på sin kammare och jobbar och jobbar. Då och då tar fantasin stopp; man kommer inte på någonting och får verkligen tvinga sig att skriva en viss scen. Kreativiteten finns inte där alla dagar, men man måste sätta sig och jobba ändå.

Början – de första 30 sidorna – skriver hon om många gånger för att säkerställa att läsaren dras in i handlingen. Resten av boken blir också omarbetad vid ett flertal tillfällen.
Allt hårt arbete har emellertid burit frukt då hon nu lyckats teckna ett tvåbokskontrakt med Norstedts, ett av Sveriges största förlag. Första boken heter Med hälsning från Båstad.
– Oftast kommer jag på karaktärerna först. Det kan vara någon jag stött på eller en situation jag sett, som fått mig att fantisera vidare, säger hon.
– Men denna gång var det faktiskt platsen som fick styra. Det var min man som presenterade Båstad för mig. Hans föräldrar har haft sommarhus här i många år och vi är här så ofta vi kan. Det är en fantastisk miljö med hamnen, stranden och åsen och den perfekta grunden för en feelgoodroman!

Hon sjunger ortens lov i alla tonarter och berättar att maken också lockat henne att spela tennis, sporten som är så tätt förknippad med Båstad att man inte kan undvika att komma i kontakt med den.
Boken, som utkom i juni, innehåller – förutom alla för genren typiska ingredienser – därför en del tennis och har hög igenkänningsfaktor för alla som är det minsta bekanta med den nordvästskånska sommarmetropolen. Nästa bok, som heter 24 goda gärningar, kommer i höst och kräver fortfarande en del arbete innan den når bokhandeln.
Två romaner på mindre än ett år har tagit en stor del av Jenny Fagerlunds vakna tid i anspråk. En förutsättning för att kunna färdigställa en roman är naturligtvis att själva skrivandet ges utrymme. Hur fungerar det när man samtidigt har fyra barn att ta hand om?

– Det har varit mycket pusslande när barnen varit sjuka. Och ibland tänker jag att nej, jag ska nog inte hålla på och skriva böcker, det är för jobbigt. Men det känns bara så en kort stund, innan jag alltid landar i att jag inte vill vara utan författandet. Det är det jag älskar att göra, säger Jenny Fagerlund.
– Men jag har fått mycket stöd av min man Patrik, som är egenföretagare. I en relation måste man vara schyssta mot varandra och stötta. När det varit som mest intensivt har vi turats om med barnen och därför i princip gått om varandra. Mina och Patriks föräldrar har också ställt upp och avlastat.
Vid sidan av författandet har hon fortfarande journalistjobb, även om hon på grund av tidsbrist på sistone fått tacka nej till en del uppdrag.
– Men jag hoppas ju att läsarna ska tycka om mina böcker och berättelser, så att jag får fortsätta med detta, säger Jenny Fagerlund.

×