Annons

CSN bör in­for­mera bättre om re­glerna

Opinion Fler elever har blivit av med stu­die­bi­draget un­der sin gym­na­sie­tid på grund av skolk.
Opinion • Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Fler elever har blivit av med stu­die­bi­draget un­der sin gym­na­sie­tid på grund av skolk, en­ligt Cen­trala stu­die­stöds­nämnden (CSN).

För­ra året var det så många som var tolfte, 8,5 pro­cent, som fick stu­die­bi­draget in­draget av den or­saken. Or­saken, menar CSN, är till stor del att eleverna inte varit med­ve­tna om att ogil­tig från­va­ro leder till att bi­draget dras in. Högst an­del skol­ka­re finns i Stockholm.

Annons

Det är bra att CSN har ökat sin kon­troll av otillå­ten från­va­ro. Stu­die­bi­draget ska an­vändas vid stu­di­er, inte som ett all­mänt lev­nads­bi­drag. Där­för är den skärpta in­ställ­ningen på senare år bra, även om det lett till att gans­ka många ung­domar blivit över­ras­kade över att de blir av med ”sina” pengar.

Sam­ti­digt måste CSN ta an­svar för att de re­gler som gäller verk­li­gen är kända av dem som får bi­draget. Om CSN vet att många ung­domar säger sig inte känna till re­glerna om skolk måste in­for­ma­tionen bli bättre. Sko­lorna bör hjälpa till. Det är särskilt vik­tigt med tan­ke på att allt fler ut­länds­ka med­bor­ga­re får bi­draget.

Stu­die­bi­draget är vik­tigt för att alla ung­domar ska ha möj­lig­het att stu­dera. Det ska finnas tyd­liga re­gler för vem som kan få bi­draget och när det måste dras in el­ler be­talas till­ba­ka. Men lika vik­tigt är att kun­skaper om re­gel­verket sprids så att alla be­rörda känner till det och kan handla uti­från vad som gäller. Ett in­draget bi­drag ska inte be­höva komma som en överraskning.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons