– Elvis startade allt, han är min stora förebild. Jag har försökt lyssna på hiphop, men det förstår jag mig inte på, säger Leffe Carlsson om sina musikpreferenser. Foto: Privat
Leffe Carlsson kommer till Åparken i Tyringe. Foto: Privat

Han fortsätter så länge rösten vill

Leffe Carlsson, kanske mer känd under namnet Rockprinsen, har spelat rock’n’roll i ett helt liv. På torsdag kommer han till Åparken andra sommaren i rad.
– Det var Carina Jaarnek som fick mig att komma till Tyringe från första början, berättar han.

Förra året spelade Leffe ”Rockprinsen” Carlsson i Åparken med Leen Hashisho. Nu kommer han tillbaka till allsången som gett honom mersmak. Det var den avlidna dansbandssångerskan Carina Jaarnek, Carina Jaarneks orkester, som uppmuntrade honom att besöka Tyringes egna allsång, berättar han.
– Du måste åka dit sa hon till mig.

På så sätt kom han sedan i kontakt med Elisabeth Wrambjer som anordnar kvällarna, och blev en av förra årets gästartister.
– Det ska bli så roligt att komma tillbaka. Man får världens gensvar av publiken, säger han om sitt besök.
1973 var Leffe Carlsson och hans Rock’n’roll Show 73 flitigt bokade runt om i Sveriges folkparker. Han, Jerry Williams och Little Gerhard tillhör den gamla skolans rockare. Men nu är det bara han och Little Gerhard kvar, efter att Jerry Williams gick bort för några månader sedan.

Jerry Williams koreograferade bland annat Leffe Carlssons scenshow 1973, berättar Leffe Carlsson.
– Han var en väldigt duktig koreograf. Det är lite dystert att han är borta, men så är det. Det fanns en tv-show som gick 1988 som hette Svensk rock’n’roll 30 år och där var alla vi gamla rockkillar samlade.
Spelningarna är inte lika många som de var på 70-talet berättar 70-åringen Leffe Carlsson. När han 1972 blev krönt till Sveriges Rockprins på Gröna Lund i Stockholm, hade han och orkestern 80 framträdanden planerade samma sommar.
– Det var för mycket. Nu väljer jag själv om jag vill spela eller inte. Sedan jag blev äldre så ser jag kultur och landskap på ett annat sätt när jag reser till spelningar. Förr kunde man stanna längs med vägen och slänga i sig några korvar.

Nu stannar han och njuter av naturen och omgivningen. Till spelningarna förhåller han sig också mer avslappnat.
– Idag går jag inte ut på scen som om jag fortfarande var 20 bast, utan gör det med distans och med glimten i ögat. Men utan att driva med den rockepoken, för den är grunden till all musik, säger han.
Han tillägger att det däremot fortfarande är lika roligt att uppträda.
– Först när jag tappar rösten lägger jag av, säger Leffe Carlsson.
I Åparken spelar han med orkestern på plats. Senare i höst planerar Leffe Carlsson även att uppträda i Danmark tillsammans med danska sångerskan Michelle Birkballe.
Bella Bryngelson

×