Annons

Rekord i skolk – så många förlorade studiebidraget

Malmö/Sverige 27 800 gymnasieelever fick studiebidraget indraget på grund av skolk det senaste läsåret - ett rekordhögt antal enligt CSN. I Malmö tappade var sjunde elev bidraget.
Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Totalt 8,5 procent av landets 328 000 gymnasieelever blev av med studiebidraget på grund av skolk 2017/2018. Det innebär en ökning från det föregående årets 7,9 procent, skriver CSN i ett pressmeddelande.

Orsaken ska enligt myndigheten vara de senaste årens stora ökning av utländska medborgare i Sverige. Många har inte kunskap i hur samhället eller CSN:s bidragssystem fungerar.

Annons

Bland dem som fick bidraget indraget är omyndiga elever överrepresenterade. I gruppen utländska medborgare är andelen personer över 18 år högre.

CSN:s statistik visar att skolket är högre i storstäderna generellt. I Malmö kommun förlorade 14,7 procent av de drygt 11 000 eleverna studiehjälpen, ett samlingsnamn för samtliga bidrag som CSN betalar ut. I Stockholms län var samma siffra 11,2 procent. Malmös siffra är också avseendevärt högre än den i både Göteborg och Kalmar län.

I hela Skåne är samma siffra 9,2 procent. I Höör blev 23,8 procent av kommunens elver av med studiehjälpen, i Landskrona 17,5 procent, Åstorp 25 procent, Östra Göinge 19,2 och i Örkelljunga 19,4 procent.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons