Annons

Trump mot Europa

Le­da­re Oenig­heten mel­lan Donald Trump och Europa är om­fat­tan­de – om Nato, om fri­han­deln och om Iran-avtalet. Ingen vet vart det leder.
Opinion • Publicerad 12 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Pres­i­dent Donald Trump på Nato-topp­mö­te. 	             Foto: TT
Pres­i­dent Donald Trump på Nato-topp­mö­te. Foto: TT

När pres­i­dent Trump kom till Europa för att del­ta i Na­tos topp­mö­te och dess­utom träffa ett an­tal le­da­re, som Merkel, Macron och May, för att se­dan åka till Helsingfors och träffa den ryske pre­si­denten Putin verkar han se de eu­ro­pe­is­ka al­lie­rade som fi­en­der mer än Putin.

Han började ons­dagen, då Nato-topp­mö­tet hölls, med att an­gripa Tysk­land för ol­je­im­porten från Ryss­land. Tysk­land hålls som giss­lan av Ryss­land och att Tysk­land be­talar ”mil­jarder och åter mil­jarder dol­lar var­je år ”är oan­stän­digt, tyckte Trump när han åt fru­kost med Na­tos ge­ne­ral­sek­re­te­ra­re Jens Stoltenberg.

Annons

Att Trump kri­ti­serar Eu­ro­pas Nato -länder för att satsa för lite pengar på för­svaret är inte unikt för honom. Det har andra ame­ri­kans­ka pre­si­denter fört fram ti­digare, och det finns ett be­slut om att alla Na­to­län­der ska öka sina för­svars­ut­gifter så att de når två pro­cent av sin BNP senast 2024. Flera är på god väg dit, men inte Tysk­land. Den be­slut som fattats där är långt ifrån en så snabb ök­ning.

Trump har ti­digare varit tve­ty­dig om Na­tos ge­men­samma och öm­se­si­diga för­svars­ga­ran­ti fort­fa­ran­de gäller. Där­för var ner­vo­si­teten stor in­för mö­tet. Kommer Nato att kun­na fira sin 70-års­dag som pla­nerat nästa år?

Men det är inte bara om Nato som Trump är oenig med Europa. Vär­re är det han­dels­krig som Trump in­lett, inte bara med Kina, där kon­flikten nu trappas upp yt­ter­li­ga­re, utan ock­så med de al­lie­rade länderna i Europa. Att Trump mo­ti­verat de in­förda tullarna på stål och alu­mi­ni­um med sä­ker­hets­po­li­tiska hän­syn har upp­rört de eu­ro­pe­is­ka le­da­rna särskilt.

An­greppet på Tysk­land om ol­je­led­ningarna från Ryss­land ska ses i det per­spek­tivet. Trump verkar inte se Europa som en partner.

Där­för var EU-ländernas ord­fö­ran­de Donald Tusks kom­men­tar träffande: ”Kära Ame­ri­ka, upp­skatta era al­lie­rade. Ni har inte så många när allt kommer om­kring.”

Så långt har nog inte Trump tänkte. Kan kon­gressen bromsa hans ned­mon­te­ring av allt sam­ar­be­te

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons