Jörgen Svensson. Arkivbild

Vill lyfta handikappfrågor inför valet: ”Berör väldigt många”

ÖSTRA GÖINGE Hur vill lokala politiker underlätta för personer med funktionshinder? Den frågan ställer representanter för olika handikappgrupper inför höstens val.
– Det här berör väldigt många människor, säger Jörgen Svensson som är engagerad i de här frågorna.

Svensson och hans kollegor har bjudit in politiker till dialog med handikappgrupperna. Målet är att lyfta frågan inför valet och få en bild av hur politikerna tänker gällande stöd till personer med olika handikapp.
– Vad har politikerna för syn på vad för stöd man kan ge de här människorna. Vår tanke är inte att komma dit och säga ”det här vill vi ha” utan vi vill lyssna på dem och höra hur de vill underlätta vardagen, säger Jörgen Svensson.

De som har bjudit in till mötet med politikerna representerar grupper med följande handikapp:
Afasi, en språkstörning som uppkommit efter en skada i hjärna, exempelvis stroke eller annat trauma. Personer med Afasi kan ha svårt att tala, skriva och räkna samt ha svårt att förstå tal, skrift och siffror.
OCD (Obsessive Compulisve Disorder)/tvångssyndrom, en sjukdom som kan se ut på många olika sätt och kan leda till begränsad livskvalitet. Det kan innebära att man inte kommer hemifrån, att man inte kan vistas bland folk eller att man duschar och tvättar sig tvångsmässigt.
Barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning (FUB).
Demens.

– En oerhört stor andel av befolkningen berörs av det här. Dels personer som har någon form av handikapp, dels deras anhöriga. Så det här är en väldigt viktig fråga, säger Jörgen Svensson.

Vad tycker du om arbetet som görs i kommunen?
– Vi har ju ett kommunalt handikappråd, där jag själv bland annat sitter med. Så det finns en dialog som känns bra. Sen önskar man alltid att det kunde göras mer.
Mötet med de lokala politikerna från samtliga partier (är förhoppningen) ska äga rum den 22 augusti i Knislinge.
Handikappgrupperna inleder med korta presentationer av sina verksamheter.
– Vårt mål är att lyssna. Höra hur politikerna tänker, säger Svensson.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...