Föräldrarnas skuld drabbar barnen

Osby/Östra Göinge Kronofogden har släppt en rapport om hur många barn som lever i familjer med skuld. 176 000 barn i Sverige har minst en förälder som är skuldsatt hos Kronofogden, 743 av de barnen kommer från Osby och Östra Göinge.

Ungefär vart tolfte barn i Sverige lever i en familj som haren skuld hos kronofogden. I Osby och Östra Göinge är siffran ännu större.
Enligt en rapport över landets kommuner som kronofogden släppte i måndags har 15 procent av barn och ungdomar mellan 0-17 i Östra Göinge föräldrar som är skuldsatta hos Kronofogden. I Osby är siffran 10 procent.

– Vi vill lyfta fram att den finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden.

I Skåne har tio procent av barnen föräldrar som är skuldsatta. Två av de fem kommuner som hamnar högst upp på listan ligger i Skåne, Bjuv och Perstorp. I Hässleholms kommun är siffran ungefär 10 procent.
Högst på listan hamnar Grums kommun där vart fjärde barn lever i en skuldsatt familj. I Lomma kommun når siffran endast upp till två procent.
Sett över hela Sverige är det åtta procent av landets barn som lever med en eller flera skuldsatta föräldrar.

Kronofogden arbetar tillsammans med BRIS för att barn ska slippa oroa sig över familjens ekonomiska situation.
– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut som det gör i familjen.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×