GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Måste hålla fast för att ge vård

Hässleholm En lex Sarahanmälan har upprättats angående en kvinna på ett boende i Hässleholm. Kvinnan har inte velat ta emot någon omvårdnad och har därför försökt att riva, slå och bita personalen.
Hässleholm • Publicerad 13 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Kvinnan som har starkt nedsatt syn och hörsel bedöms vara rädd och vill inte att personalen rör vid henne.

Detta innebär att personalen tvingas ta tag i kvinnan hårt för att det över huvud taget ska gå att ge henne omvårdnad och för att kvinnan inte ska bli vanvårdad.

Att inte ge någon omvårdnad alls är inget alternativ.

Enligt rapporten skriker, rivs, bits och slåss kvinnan när personalen försöker att hjälpa henne. Det har även hänt att hon kastat avföring på personalen.

Hon vill inte att personalen tar i henne och hon har även satt sig emot att bli undersökt eller inskickad till sjukhus.

Problemen uppstår varje gång som personalen närmar sig kvinnan.

En demenssköterska har försökt att ge tips och råd hur man ska kunna närma sig kvinnan utan att kvinnan börjar slåss.

Kvinnan tros känna maktlöshet och personalen känner att de inte kan ge omvårdnad på ett värdigt sätt.

Boendet har försökt att nå anhöriga utan att lyckas och man har inte kunnat upprätta någon genomförandeplan.

Vid handledningen har det framkommit att personalen ska fortsätta att arbeta på det sätt som de hittills har gjort eftersom man inte kan sluta ge kvinnan omvårdnad.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.