Polisen vid insatsen utanför Laxå. Foto: TT

Morddömd man på rymmen – rikslarm utfärdat

Sverige Jakten efter den morddömde man som flydde från en fångtransport utanför Laxå fortsätter på fredagen.

Vid lunchtid på torsdagen kom larmet till polisen om att en 25-årig man, dömd till 14 års fängelse för mord, sprungit till skogs och inte gick att hitta.

Mannen, som var barfota, handfängslad och klädd i Kriminalvårdens kläder, tog chansen när fångtransporten som han färdades i stannade för en kort rast.

Sedan dess har jakten på mannen pågått, hela dagen och natten, med hundpatruller och helikopter. På fredagsmorgonen hade polisen ännu inte funnit mannen.

Boende i området uppmanas att låsa dörrar och gömma sina bilnycklar, för att minimera risken för att mannen tar gisslan eller stjäl ett fordon, rapporterar SVT.

Rikslarm är utfärdat och enligt polisen så kan mannen uppträda desperat. Polisen vill dock inte säga om mannen är farlig för allmänheten eller inte.

– Han ska inte ha betett sig aggressivt i samband med rymningen, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson, till SVT.

Under den sena förmiddagen gick polisen ut med att man arbetar utifrån ett tips om att den rymde brottslingen plockats upp av en bil vid 07-tiden.

– De såg hur en bil körde upp på deras gård och att det kom en man från en ladugård som var väldigt lik den man som varit på bilderna som tidningen gått ut med, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till SVT.

Texten uppdateras.