GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rasistiska organisationer kan förbjudas

Stockholm Justitieminister Morgan Johansson (S) anser att nazistiska och rasistiska organisationer ska förbjudas enligt lag.
Publicerad 13 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill förbjuda rasistiska och nazistiska organisationerl.
Foto: Erik Simander/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill förbjuda rasistiska och nazistiska organisationerl. Foto: Erik Simander/TT

Det finns sedan tidigare redan ett stycke i Regeringsformen som inte har tillämpats och som innebär att sammanslutningar som ”innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” kan förbjudas.

Bakgrunden till regeringens ställningstagande är händelserna kring Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Almedalen.

Regeringen anser att nazistiska och rasistiska organisationer både kan och ska förbjudas enligt lag, rapporterar Ekot och det ska finnas ett brett stöd i riksdagen för saken.

- Det är ett ganska stort steg att ta, men den här typen av aktiviteter utgör ett allvarligt hot mot människor, säger Morgan Johansson i Ekot.

Ett förbud skulle innebära att till exempel NMR inte skulle få mötes- och demonstrationstillstånd.

Eva SchmidtSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.