GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stenkul att rista in sitt namn

Osby • Publicerad 13 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Rudolf Germeroth kan det här med att rista i runsten och lär gärna ut konsten till våra allra yngsta.

Kastor Persson från Kristianstad gillar mycket som har med gamla tider att göra och särskilt vikingatiden så han var där med sin familj.

Kastor var också den som fick prova på att rista sitt namn allra först av den gruppen barn som hade samlats kring Rudolf Germeroths tavla av trä där runskriftens ”alfabet” presenterades. Kastor Persson fick peka ut de tecken som motsvarade skriften av hans namn i runsten, välja en sten att rista i och sedan sätta igång.

Säkerheten är viktig. Skyddsglasögon fanns på plats och tjocka handskar ifall deltagarna skulle slinta med hammaren och träffa fingrarna istället för mejseln.

– Kul, tyckte Kastor och ristade som om han aldrig hade gjort något annat tidigare och de andra barnen hängde snabbt på.

År 2012 flyttade Rudolf Germeroth från Tyskland till Sverige.

– Här ville jag egentligen njuta av min pensionärstid. Men då jag lärde känna den underbara svenska diabasen var jag bara tvungen att arbeta med den, förklarar han och lär gärna ut av sina kunskaper på kurser för både gammal och ung.

Och han fångade lätt deltagarnas intresse med yvigt kroppsspråk och ett levande språk.

Pia Lindberg, ordförande i Sliperiet Gylsboda, var glad över besöket och berättar att det kommer att ordnas ytterligare arrangemang för dem som missade dagens övning. Närmare bestämt den 4 augusti klockan 14.

Den här dagen fanns det till och med ryska besökare på plats i Gylsboda som hade fått nys om arrangemanget. Lite exotiskt och väl värt att leta sig fram till.

Runstenarna är ett slags monument och de var oftast uppställda på väl synliga platser i de vikingatida landskapen.

Som ett slags annonspelare spred de sina bilder och budskap till dem som färdades förbi, skriver Historiska museet på sin hemsida.

Intresset för att lära sig att rista i runsten har på senare tid vuxit i popularitet.

bild 1/6
Så här ser symbolerna som användes ut.
Runstenskonstnär Rudolf Germeroth besökte Gylsboda för att lära ut hur man ristar, eller hugger i runsten.
Kastor Persson var den som först lärde sig rista sitt namn.
Kastor valde den hårdaste stenen han kunde hitta.
Skyddsglasögon är ett måste. Det kan lossna små stenbitar som kan hamna helt fel.
Full fokus. Kastor ritar symbolerna på stenen innan det är dags att rista in dem.
Så här ser symbolerna som användes ut.
Runstenskonstnär Rudolf Germeroth besökte Gylsboda för att lära ut hur man ristar, eller hugger i runsten.
Maja Ögren AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.