Den olivgröna porschen på plats under inspelning. ARKIVBILD.
Huvudrollsinnehavaren Sofia Helin spelade Saga Norén i tv-serien"Bron. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT/Arkiv

Porschen från Bron såld för miljonbelopp

Skåne Porschen som Saga Norén körde i tv-serien Bron såldes i helgen på auktion i Storbritannien. Bilen såldes för 125 000 pund och hela summan tillfaller organisationen Water Aid.

Porschen – den  ikoniska gröna bilen från 1977 – användes flitigt av skådespelaren Sofia Helin i tv-serien Bron. Ägaren Filmlance/Nimbus Film fick sålt bilen efter en intensiv auktion för 125 000 pund, ungefär 1 450 000 kronor. Bilen såldes till förmån för organisationen Wateraid.

Sofia Helin, som spelar Saga Norén, var på plats under auktionen där hon berättade för publiken om sin relation till bilen.

– Jätteroligt att Sagas kära Porsche kunde gå för så mycket. Jag har med egna ögon sett vilket fantastiskt jobb Wateraid utför med att förbättra tillgången till rent vatten, och pengarna kommer verkligen göra stor nytta för människor i några av världens fattigaste samhällen, säger hon.

Intäkterna från försäljningen skänks till Wateraid av Filmlance International och Nimbus Film, som har producerat Bron i samarbete med SVT, DR, ZDF German Television Network, ZDF Enterprises, Film i Skåne, NRK, Copenhagen Film Fund, Lumiere Group, Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond, med stöd från Nordvision och i samarbete med Malmö Stad.

– Vi är väldigt glada att kunna göra ett fint avslut på tv-serien genom att sälja Noréns bil och skänka pengarna till något så viktigt som Wateraid, säger Anders Landström och Lars Blomgren från Filmlance & Bo Ehrhardt/Nimbus Film, i ett pressmeddelande.

Skådespelaren Sofia Helin är sedan 2015 ambassadör för Wateraid. Som ambassadör lyfter hon i olika sammanhang organisationens arbete för att fler människor ska få tillgång till rent vatten, toaletter och hygien.

 

Läs mer: