Lagom till kulturhusets jubileum 2020 släpper Jörgen Johansson och Conny Åhs en bok som behandlar dess historia. Foto: Alice Hermansson

De skriver om kulturhusets historia

Hässleholm Lagom till kulturhusets jubileum 2020 släpper Jörgen Johansson och Conny Åhs en bok som behandlar dess historia. En historia som har varit kantad av både framgångar och motgångar.

Det är en lugn eftermiddag i kulturhusets foajé. Några barn sitter vid ett bord utanför biblioteket och färglägger bilder med hjälp av kritor.
Tidigare under dagen har det varit ett robotrace i lokalen, som en del av Hässleholms sommarlovsaktiviteter för barn.
– När man började bygga kulturhuset för mer än 20 år sedan så fanns barn- och ungdomsverksamhet i tankarna. Det måste finnas en plats för de unga där kulturen får växa, säger Conny Åhs.

– Idén om att göra en bok kom redan när vi firade tio år. Men det var inte riktigt läge då.
Conny Åhs har varit med och byggt upp kulturhuset sedan starten. Han började jobba med scen och ljus i huset. Men under sin långa tid i huset har han haft många olika befattningar.

Som en del av tjugoårsjubileumet håller Jörgen Johansson och Conny Åhs på att skriva en bok om kulturhusets långa och knepiga historia.
De båda två har en stark relation till Hässleholm Kulturhus. Jörgen Johansson, som arbetar som fotograf och skribent, har sett hur huset vuxit fram och blivit en kulturinstitution i staden.
– Att växa upp som ung i den här lilla staden, det fanns inte så mycket kulturliv. Jag flyttade till Amerika och utbildade mig. När jag kom tillbaka där ifrån så såg jag hur kulturhuset höll på att växa fram. Det var verkligen en otroligt häftig känsla, berättar han.

För Conny Åhs har tankarna om att skriva en bok om kulturhuset funnits med länge.
– Jag ringde faktiskt till Jörgen i början av året och berättade om mina tankar kring boken.
För Jörgen Johansson fanns det inga tvivel på att vara med i projektet.
– Jag har upplevt kulturhuset på ett annat sätt än Conny. Dels har jag besökt huset i egenskap av journalist och fotograf. Men jag har också spelat här som musiker. Det finns mycket att berätta.

För snart 20 år sedan invigdes Hässleholm Kulturhus. Att bygga ett kulturhus i Hässleholm hade funnits på den politiska agendan sedan 50-talet. Men det var först i slutet på 90-talet som man inledde byggnaden och år 2000 kunde huset äntligen invigas.
– Hässleholm var precis som andra starka kulturstäder, som Norrköping och Örebro, en militärort som höll på att utvecklas till något nytt. Vi ville att det skulle finnas ett forum för kulturen att växa dram i staden.

Boken om kulturhuset planeras att släppas i december 2020. I samband kommer också en utställning med bilder om kulturhuset sättas upp. Boken kommer att behandla allt från husets projektering till personer som jobbat och verkat i huset på olika sätt. Men vilka som ska medverka i boken eller hur lång den blir vill inte Jörgen Johansson eller Conny Åhs berätta.
– Det kommer bli en bok om mötet med människor. Vi känner en stor kärlek till det här huset.

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...