GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt vattenkraftverk på gång i Hästberga

Verum Ett nytt vattenkraftverk i Hästberga kommer allt närmare. Den nye ägaren Watten i Sverige AB är nu på gång med en ansökan om tillstånd att påbörja en nybyggnation.
Hässleholm • Publicerad 16 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
101108 Översvämning vid Hästberga: Kraftverket vid Hästberga med den sönderbrutna fördämningen
© Bildbyrån - 30383
101108 Översvämning vid Hästberga: Kraftverket vid Hästberga med den sönderbrutna fördämningen © Bildbyrån - 30383

Det var den 7 november 2010 som dammen vid Hästberga väster om Osby brast. Strax efter att några kanotister larmat forsade vattnet fram och drog samtidigt med sig en bro.

Flera markägare drabbades hårt och ägaren Brittedals Kraftproduktion dömdes att betala 1,5 miljon kronor i böter för allmänfarlig vårdslöshet och miljöbrott.

Efter olyckan visade sig länsstyrelsen villig att köpa fastigheten och skapa ett naturreservat. Ambitionen var att skydda den biologiska mångfalden. Brittedal kraftproduktion ratade dock budet.

2016 såldes kraftverket till Watten i Sverige AB, ett företag som hela tiden haft ambitionen att återställa kraftverket.

Nu ser detta ut att bli verklighet inom en inte allt för avlägsen framtid.

– Det finns tillstånd att bedriva kraftverk här, berättar advokat Magnus Berg. Nu väntar vi bara på tillstånd att bygga.

Han förklarar att regeringen förespråkar hållbar och grön vattenkraft i landet. Framför allt i södra Sverige för att inte vara helt beroende av el från norr.

– Det är viktigt, inte minst för det lokala näringslivet, säger Magnus Berg och tillägger att så fort tillståndet är klart så börjar man att bygga.

Planen är att kraftstationen i princip ska se ut som tidigare, med den skillnaden att den kommer att ha större kapacitet.

– Det kommer att bli betydligt mer effektiva turbiner, förklarar Magnus Berg. Vi kommer också att kunna utnyttja mer kraft när ”mätaren toppar”, det vill säga när mycket verksamhet är igång.

Någon oro för att en ny katastrof likt den som inträffade 2010 ska inträffa behöver de boende i området inte känna.

Enligt Magnus Berg är kraven på säkerhet nu mycket högre.

– Sådana här olyckor får inte hända, konstaterar han.

Företaget Watten som nu planerar att uppföra ett nytt kraftverk måste upprätta en miljökonsekvensbeskrivning. I den här processen ska de samråda med allmänheten och personer som kan bli berörda.

Här kommer man att beröra påverkan på skyddade områden, vattenmiljö, naturmiljö, miljökvalitetsnormerna för vatten samt närboende.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.