GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Odetonerad ammunition försvårar släckningsarbetet

Nyheter Det brinner i flera skogar runt om i landet. I Älvdalen brinner det nära ett skjutfält. Uppgifter om att det finns odetonerad grovkalibrig ammunition på marken försvårar släckningsarbetet, enligt Svt.
Publicerad 16 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
KÅRBÖLE 20180715
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal härjade på söndagskvällen. Elden är på väg mot bebyggt område.och de som befinner sig i Ängra uppmanas att evakuera.
Foto: Mats Andersson / TT / kod 62210
KÅRBÖLE 20180715 Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal härjade på söndagskvällen. Elden är på väg mot bebyggt område.och de som befinner sig i Ängra uppmanas att evakuera. Foto: Mats Andersson / TT / kod 62210

Sydost om Särna i Älvdalens kommun ligger Trängslets skjutbana. Där har 15-20 brandmän kämpat under natten för att släcka den skogsbrand som spridit sig i området där odetonerad ammunition, enligt Svt.

– Vid 00.30-tiden fick vi kännedom om att området är ett så kallat målområde för artilleri vilket kan innebära att det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i området. Detta innebar att personalen omedelbart fick utrymma området med ett riskavstånd om 600 meter, säger Johan Szymanski räddningschef vid Mora brandkår till Svt.

Både svenska och norska helikoptrar finns på plats för att bekämpa branden. Men då området inte är säkert för de som arbetar i och med den odetonerade ammunition får endast svenska helikoptrar brukas.

Runt klockan tio ska en svensk helikopter har trotsat risken med att ammunitionen ska detonera och befunnit sig uppe i luften.

– Piloten har gjort bedömingen att han vill vattenbomba trots riskerna, det är upp till var och en om man vill flyga, säger Johan Szymanski till Svt.

I nuläget har ingen person skadats i branden och enligt räddningstjänsten kommer branden att pågå i flera dagar, skriver Svt.

Eva SolérSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.