Odetonerad ammunition försvårar släckningsarbetet

Det brinner i flera skogar runt om i landet. I Älvdalen brinner det nära ett skjutfält. Uppgifter om att det finns odetonerad grovkalibrig ammunition på marken försvårar släckningsarbetet, enligt Svt.

Sydost om Särna i Älvdalens kommun ligger Trängslets skjutbana. Där har 15-20 brandmän kämpat under natten för att släcka den skogsbrand som spridit sig i området där odetonerad ammunition, enligt Svt.

– Vid 00.30-tiden fick vi kännedom om att området är ett så kallat målområde för artilleri vilket kan innebära att det finns grovkalibrig odetonerad ammunition i området. Detta innebar att personalen omedelbart fick utrymma området med ett riskavstånd om 600 meter, säger Johan Szymanski räddningschef vid Mora brandkår till Svt.

Både svenska och norska helikoptrar finns på plats för att bekämpa branden. Men då området inte är säkert för de som arbetar i och med den odetonerade ammunition får endast svenska helikoptrar brukas.

Runt klockan tio ska en svensk helikopter har trotsat risken med att ammunitionen ska detonera och befunnit sig uppe i luften.

– Piloten har gjort bedömingen att han vill vattenbomba trots riskerna, det är upp till var och en om man vill flyga, säger Johan Szymanski till Svt.

I nuläget har ingen person skadats i branden och enligt räddningstjänsten kommer branden att pågå i flera dagar, skriver Svt.