Stort tillslag mot narkotikanätverk

Fler än tio personer gripna i nätverket som misstänks ha smugglat 1,5 ton narkotika i Europa.

Det är polisen i region Syd som tillsammans med Noa – polisens nationella operativa avdelning och – Europol har gjort tillslaget.

– Detta är ett av flera internationella ärenden som regionala utredningsenheten i Region Syd arbetat med den senaste tiden. För att komma åt de riktigt stora ligorna krävs det att svensk polis samarbetar med andra länders brottsbekämpande myndigheter, säger Jimmy Arkenheim, tf sektionschef på sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet i Region Syd i ett pressmeddelande från svenska polisen.

Nätverket misstänks ha smugglat 1,5 ton kokain och amfetamin över Europas landsgränser. Man ska också ha odlat hasch. Narkotikan ska ha distribuerats över Europa under de senaste två åren och delar av den har varit avsedda för den svenska marknaden. Fler än tio personer har gripits och en person sitter för närvarande häktad i Sverige misstänkt för inblandning i brottsligheten.

Under förra sommaren ska nätverket har forslat stora mängder narkotika från Nederländerna till Wuppertal, utanför Düsseldorf, där den lagrats i olika lägenheter i väntan på vidare distribution till bland annat Sverige, Danmark, Schweiz, Österrike och Italien. Narkotikan ska ha forslats i, vad Europol i ett pressmeddelande kallar, professionellt modifierade utrymmen i hyrbilar.

I maj greps två personer i Danmark och ytterligare två misstänkta identifierades. I början av juni greps två personer i Sverige och insatsen har kulminerat med utfärdandet av ytterligare sex arresteringsordrar.  Den 21 juni genomförde 200 poliser från Tyskland och Nederländerna 18 husundersökningar. I samband med det greps tre personer och man beslagtog sex bilar av dyrare modell, en motorcykel, 110 000 euro i kontanter samt två klockor värda en halv miljon euro vardera.

Ett marijuanaplantage med hundratals plantor har nedmonterats och tre partier amfetamin, bestående av 50 respektive 41 och 14 kilo amfetamin vardera, som var på väg mot Danmark och Sverige har konfiskerats.

 

 

×