En torr veteåker. Foto: Christine Olsson / TT

Torkan: Lägsta siffran av skörd på 26 år

Skåne Lantmännens skördeprognos visar dystra siffror för 2018.

Prognosen för den svenska skörden år 2018 visar en låg siffra, den lägsta sedan 1992. 4,2 miljoner ton antas årets skörd bli. Anledningen till den låga skörden är vädret och den torka som råder. Varken höst- eller vårsådda grödor har utvecklats som de borde.

‒ Vi fick en del lokala skurar i regionen, men de kom för sent. Vi kommer att ha en skörd som på många sätt påminner om skörden 1992 där vi i vissa områden bärgade en halv skörd mot normalt. Vi har animalieproducenter i regionen som skördar spannmålen som helsäd för att säkra tillgången på grovfoder till sina djur nu när vallen uteblir, säger Fredrik Bodin, regionchef Syd, Lantmännen Lantbruk, i ett pressmeddelande.

Detta leder till inkomstbortfall, men Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk, säger att man gör sitt bästa för att underlätta föra sina medlemmar och vara flexibla med spannmålsavtal som de har med sina lantbrukare.

På söndagen sa Sven Erik Bucht, jordbruksminster, att regeringen kommer kompensera bönderna för den torka som rådet, men när eller hur är ännu inte klart.

Läs mer:

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...