Bea Uusma ger kylan ett ansikte sommaren 2018.

En kall historia i sommarvärmen

Hässleholm I morgon onsdag klockan 19 är det dags för årets fjärde berättarafton på Hovdala.
Den här gången är det Bea Uusma som berättar om sitt favoritämne, Andrée-expeditionen.

Mari Beatrice ”Bea” Uusma är förutom författare även läkare och illustratör. Hennes bok Expeditionen, en kärlekshistoria som handlar om den spektakulära Andrée-expeditionen har gett henne Augustpriset för bästa fackbok och hon har även blivit framröstad till årets bästa sommarpratare i Sveriges Radios P1.

Bea Uusma har grattat ner sig ordentligt i Andrées misslyckade ballongfärd över Nordpolen. Detta har gjort henne till expert i ämnet och hon har dessutom kommit med en trovärdig förklaring till vad som hände expeditionen.
Bea Uusma lyckades även själv ta sig i land på Vitön 2011, just på det stället där expeditionen mötte sitt öde.

Det var i juli 1897 som ingenjör Andrée gav sig iväg tillsammans med två andra personer i en vätgasballong med målet att ta sig till Nordpolen. De kommer aldrig tillbaka och hittas först över 30 år senare på en öde glaciärö i Ishavet.
Man hittar deras dagbok som meddelar att de tvingats att nödlanda. De skriver om hur de försöker att ta sig tillbaka till fast mark, men väl framme på Vitön tar anteckningarna slut.
Varför de dog var ett mysterium och det är detta mysterium som blivit Bea Uusmas passion.
Förutom sitt intresse för Andrée och hans expedition har hon varit med i programmet På Spåret med Kristoffer Appelquist.

Dagens fråga

Ska du besöka någon julmarknad?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×