Annons

Importerar hö från Polen till hästarna

Hässleholm • Publicerad 17 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Här har Marcus Haglund precis landat på flygplatsen i Polsen för att fortsätta sitt arbete för att rädda livet på sin mammas hästar. Foto: Marcus Haglund
Här har Marcus Haglund precis landat på flygplatsen i Polsen för att fortsätta sitt arbete för att rädda livet på sin mammas hästar. Foto: Marcus Haglund

Bristen på mat till hästarna i sommarens extrema torka har lett till att Monika Schaller, ägare till runt fyrtio hästar på Västergård utanför Ballingslöv, har tvingats slakta två av sina djur.

— Hon kan behöva göra sig av med ännu fler som det ser ut nu och jag vet att hästar kan kännas som familjemedlemmar för hästmänniskor, säger sonen Marcus Haglund.

Annons

Nu har han alltså sagt upp sig från sitt jobb för att kunna hjälpa sin mamma, genom att åka till Polen och köpa hö från polska bönder.

— Det är så klart läskigt i början när vi inte vet hur det kommer bli men nu har vi bestämt oss för att satsa på detta.

När krisen uppstod hörde Marcus Haglund av sig till sin polska vän Przemek, som han träffade när han pluggade i Glasglow, Skottland för två år sedan. Redan då hade de två vännerna planer på att försöka sälja polska jordgubbar i Sverige.

Efter en månads förberedelser hade de fixat allt som behövdes för transporten men det hela rann ut i sanden på grund av att efterfrågan på utländska bär inte är särskilt stor på den svenska marknaden.

— Så nu har vi haft allt förarbete med lastbilar och distributionsnätet färdigt sen den gången, förklarar Marcus.

Przemek och hans flickvän Claudia åkte då till Polen för att hjälpa till, bland annat genom att agera som tolk. Det är inte många bönder som kan tala engelska och han är därför mycket tacksam över att ha med sina polska vänner som översätter mellan konversationerna.

— Vi har hoppats på att det ska gå att få det lönsamt, höet är ju billigt men det är frakten som är väldigt dyr, berättar Marcus om vännernas planering och arbete.

I en vecka har de nu åkt runt i nordvästra Polen där det finns många gårdar och naturen påminner väldigt mycket om Skåne.

Enligt Marcus har Polen ett överskott på gräs i förhållande till mängden djur trots att torkan så klart också har drabbat dem.

Problemet är att det är väldigt få bönder som kan skörda höet i en svensk standard.

Annons

— Det finns ungefär trettio grejer att checka av, om det finns jord innanför nätet och fukt kan det vara farligt och döda hästarna, säger Marcus Haglund, som kan detta efter att ha växt upp på en gård och fått experthjälp från sin mamma Monika.

Marcus har fått lära de polska bönderna hur höet skördas i Sverige för att ha bra kvalitet samt hur det bunkras upp till hösten med hjälp av ensilage.

Eftersom luftfuktigheten är lägre i Polen kan de lagra höet utan att packa in det.

Den enda bonden som han inte har behövt lära äger 5000 hektar mark och har gett Marcus ensamrätt på all produktion, efter att ha blivit bra vän med honom.

— Det är bra hö som polackerna inte köper för att det är för dyrt när det finns överskott av billigare hö, säger Marcus.

Han har till och med träffat bönder som har så pass mycket hö att de har bränt upp överflödet för att de inte vet vad de ska göra med det.

Hästarna där hemma på gården behöver 300 balar per år, vilket ryms i ungefär tio lastbilar.

Marcus Haglund kommer fortsätta pendla ner till Polen åtminstone fram till september eller så länge det behövs.

— Förhoppningsvis blir det snart bättre.

Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons