Det brinner i stora delar av Sverige. Under tisdagen registrerade SOS alarm runt 67 bränder i hela landet. Foto: TT
Både svenska och norska helikoptrar hjälper till att vattenbombar skogsbränder runt om i landet. Foto: TT
Helikoptrar hämtar vatten i sjöar. Men i Gävleborg börjar man få ont om vatten. Foto: TT

Räddningstjänst tvingas retirera – bränderna för kraftiga

 Människor evakueras, vattnet börjar ta slut och räddningstjänsten behöver avlastning.  Flera skogsbränder härjar runt om i landet. I både Hälsingland och Jämtland tvingas markburen personal att retirera, enligt Sveriges radio.

Områden det brinner på

Dalarna

Två bränder varav den en sprider sig hastigt norr mot Härjedalen.

Gävleborg

Flera bränder härjar i landskapet. Den största branden är i Ljudals kommun.

Jämtland

12 bränder runt om i länet bekämpas. Varav en brand är utom kontroll

Småland

Uppsala

Stockholm

Värmland

Norrbotten

Västerbotten

 

Enligt SOS Alarm pågår det sedan i tisdags morse över 67 bränder runt om i landet. Hårdast drabbat är Gävleborg, Dalarna och Jämtland.

Under tisdagseftermiddagen meddelade både räddningstjänsten i Hälsingland och Jämtland att man tvingas retirera markburen personal på grund av den kraftiga spridningen av bränderna.

– De bränder som vi följer särskilt är i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Det är där det är särskilt allvarligt, säger Erika Espino, presskontakt på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, enligt SVT.

I Gävleborg rasar flera skogsbränder i Ljusdals kommun, Hälsingland. Enligt SVT har 7-8 byggnader brunnit upp i brandområdet. 55 personer har behövt evakueras från byn Enåsen och boende kring Enskogen uppmanas att evakuera.

Totalt fem helikoptrar kommer att arbeta med att huvudsakligen vattenbomba tre bränder som brinner på en sammanlagd yta av 10-15 kvadratkilometer. Och nu börjar tillgång på vatten bli problematiskt för räddningstjänsten, enligt SVT.

Räddningstjänsten har även haft problem med personalförsöjning i Gävleborg.

– Nu har vi fått beviljat förstärkning från Storstockholms brandförsvar, i ett första läge handlar det om sju personer med fordon, säger Torbjörn Wannqvist, räddningschef för södra Hälsingland och stabschef för hela insatsen till Sveriges radio.

I Dalarna brinner det som tidigare nämnts i ett område som innefattar ett skjutfält, sydost om Särna i Älvdalens kommun. På grund av risken att odetonerad grovkalibrig ammunition kan explodera av hettan har släckningsarbetet varit svårt. Branden är fortfarande inte under kontroll och under tisdagen uppmanade räddningsledare alla som befinner sig i Olingdal och Härjesjön, Härjedalens kommun att evakuera, uppger Sveriges radio.

– Vi håller på för fullt igen och det viktigaste just nu är framför allt att begränsa spridningen, säger Anders Attehed, presstalesman vid Mora Brandkår vid klockan 06 på måndagsmorgonen till Svt.

Jämtland har stora problem med en skogsbrand i Pålgård, där söker räddningstjänsten frivilliga att delta i släckningsarbetet, enligt Svt.

– Det är jätteansträngt för personalen. Vi har folk som har varit här jättemånga timmar och de ser helt färdiga ut. Vi har verkligen resursbrist, vi skulle behöva många fler händer och fötter och framför allt ännu fler helikoptrar.

Italienska brandbombningsplan väntas landa i Örebro under kvällen för att hjälpa till med släckningsarbetet runt om i landet. Sedan tidigare har Norge bistått med helikoptrar för att hjälpa till att vattenbomba de största bränderna.

SOS Alarm uppdaterar löpande information kring bränderna. På deras hemsida går det att se en uppdaterad karta över var det brinner runt om i Sverige.

 

(klicka på bilden för att se senaste inormationen från SOS Alarm)

Områden det brinner på

Dalarna

Två bränder varav den en sprider sig hastigt norr mot Härjedalen.

Gävleborg

Flera bränder härjar i landskapet. Den största branden är i Ljudals kommun.

Jämtland

12 bränder runt om i länet bekämpas. Varav en brand är utom kontroll

Småland

Uppsala

Stockholm

Värmland

Norrbotten

Västerbotten

 

Läs mer: