Foto: TT

”Är beredda om skogsbränder bryter ut”

Hässleholm Människor evakueras, vattnet börjar ta slut och räddningstjänsten behöver avlastning. Enligt SOS Alarm pågick det under tisdagen över 67 bränder runt om i landet. I Skåne finns det inga rapporter om skogsbränder men räddningstjänsten är förberedda.

Den långvariga torkan har drabbat Sverige på många olika sätt. De senaste dagarna har de pågående bränderna varit omskrivna. De stora skogsbränderna i främst Gävleborg, Dalarna och Jämtland har orsakat stora problem och skador.

Skåne har klarat sig relativt bra och inte drabbats av omfattande skogsbränder. Det är dock stor brandrisk så det är viktigt att vara väldigt försiktig. Räddningstjänsten är förberedda men har ingen särskild beredskap utöver det vanliga.
– Vi oroar oss inte mer över skogsbränder nu än vi gör i vanliga fall. Vi är alltid förberedda. Det som sker ute i landet nu är förhållanden vi inte är vana vid i Sverige. Men vi har inte fått några uppmaningar om särskild beredskap, säger Christian Thulin, yttre befäl i Hässleholm.

Christian Thulin förklarar att räddningstjänsterna har en nära dialog. Möten med räddningspersonal i hela länet sker dagligen. Därför kommer personal från hela länet snabbt kunna vara på plats om en skogsbrand skulle utbryta. Detta nära samarbete mellan kommunerna har dock inget att göra med den prekära situation som råder just nu. Utan räddningstjänsten samarbetar alltid över kommungränserna.

På räddningstjänsten i Hässleholm är man förberedda med bandvagn som alltid är lastad. Vagnen kan sedan placeras i ett fordon för att snabbt kunna ta sig ut till skog och mark om en brand skulle utbryta.
– Vagnen är alltid lastad men vi har faktiskt inga extra slangar eller så, säger Christian Thulin

Trots att det pågår många stora skogsbränder runt om i landet har ingen personal från räddningstjänsten i Hässleholm blivit efterfrågade till övriga delar i Sverige.
Regionerna sköter sitt egna räddningsarbete på egen hand. I fall att räddningspersonal från Hässleholm skulle behöva kallas in är räddningstjänsten väl förberedda för insats.
– Jag har sett att de söker frivilliga som kan hjälpa till i släckningsarbetet. Men vi har inte fått några förfrågningar till räddningstjänsten här i Hässleholm eller resten av Skåne. När de stora skogsbränderna i Västmanland utbröt så skickade vi personal upp dit. Men just nu finns det inga efterfrågan på hjälp, meddelar Christian Thulin till Norra Skåne.

Det man själv kan göra är att ha extra koll när man är i skogen och meddela räddningstjänsten vid misstanke för brand. Det är också viktigt att ha eldningsförbudet som råder i åtanke.

 

Eldningsförbud

Räddningstjänsten i Nordöstra Skåne har gått ut med en påminnelse om att det fortfarande råder eldningsförbud i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Hörby och Höörs kommun.

Räddningstjänsten förtydligar att förbudet gäller all hantering av eld och uppmanar allmänheten om försiktighet vid all hantering av maskiner som kan orsaka gnistor.

Man får inte använda öppen låga. Därför är det förbjudet att använda stormkök och engångsgrillar.

Att grilla på tomten är fortfarande tillåtet. Men man måste vara mycket försiktig och vakta elden. Det är lätt att det bildas gnistor i marken när man grillar vilket kan leda till bränder.

Det är inte bara dumt att bryta mot eldningsförbudet – det är även ett brott mot ordningslagen vilket i sin tur kan leda till allmänfarlig vårdslöshet.

Källa: Räddningstjänsten

Läs mer:

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

  • Ja (60%, 252 Röster)
  • Nej (40%, 166 Röster)

Antal röster: 418

Loading ... Loading ...