Annons

Bina lider av blomsterbrist

Hässleholm • Publicerad 18 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Bina surrar uppgivet över ytor som inte har blomnektar att erbjuda och återvänder till sina kupor utan möjlighet att producera honung. Årets sommartorka påverkar inte bara lantbrukare utan även biodlarna.

– Det är torrt och blommorna blommar inte som de brukar, säger Stig Hansson.

Annons

Han har sysslat med biodling i fyrtio år och har ett femtiotal bikupor på olika platser runt i Hässleholms kommun. De flesta är vid olika bönders åkrar som blir tacksamma eftersom bina hjälper till att pollinera deras grödor.

– Men nu finns det ju inte mycket att pollinera, säger Stig när ett bi surrar över en brun vitklöver.

Biodlares kupor i ett område som sträcker sig från Grantinge, vidare mot Västra Torup och Vittsjö, håller Stig Hansson koll på genom att regelbundet åka runt. Han är områdets bitillsynesman i uppdrag av Länsstyrelsen och kollar om bina, framförallt biyngeln, är friska.

– Inga bin är sjuka men det finns inte mycket honung, säger Stig Hansson.

I maj tidigare i år blommade allting samtidigt. Då blev det mycket honung på en gång men nu ser det alltså annorlunda ut.

Honungen som bina producerar är egentligen deras föda som de lagrar till vintern. Under sommarhalvåret lever de på nektar och pollen, som framförallt ges till biyngeln.

När biodlare utvinner honungen måste de alltså istället ersätta binas föda under vintern med sockerlösning.

– Det finns vissa områden i Sverige där det har varit torrt under längre tid och där har de redan börjat stödfodra, säger Stig.

Bristen på blommor i torkan och värmen leder till att bina varken kan ta del av den livsviktiga nektarn och pollen. Nektar behövs för att tillverka honungen och utan pollen överlever inte biyngeln.

– De hade ju mått bra av att medeltemperaturen höjs ett par grader över året men då måste det regna också annars blir det ingen honung, säger Stig angående den ökade värmen.

Annons

De enda direkt märkbara konsekvenserna i dagsläget är att honungspriserna har gått upp med ungefär tio till tolv kronor.

Stig Hansson är inte så orolig än så länge eftersom bina är tåliga och menar att djurbönderna drabbas mer av torkan.

– Men om det fortsätter vara torrt längre fram så kommer det bli kris och då måste vi börja stödfodra dem, säger Stig.

Än så länge är det inga av biodlarna i Stigs område som har behövt stödfodra sina bin men i höst kommer Stig, tillsammans med medlemmar i sin biodlarförening, ha möte för att diskutera följderna av sommarens torka.

– Bina spelar en roll i sjuttio procent av maten genom att pollinera, säger Stig Hansson.

Binas verksamhet är därför väldigt viktig för människans överlevnad. För att förebygga en möjlig kris uppmanar Stig därför biodlare att kollar så att bina har nåt att äta så de inte svälter.

bild 1/4
Stig Hansson har ett femtiotal bikupor runt i kommunen.
— Vi får hoppas att det regnar snart, säger Stig Hansson, bitillsynesman i Hässleholm. I sommar håller han koll så att hans bin inte svälter på grund av torkan. Foto: Sharon Wong
På burkarna står det alltid vart honungen kommer ifrån.
Bina mår bra just nu men uteblivet regn kan leda till en kris.
Stig Hansson har ett femtiotal bikupor runt i kommunen.
— Vi får hoppas att det regnar snart, säger Stig Hansson, bitillsynesman i Hässleholm. I sommar håller han koll så att hans bin inte svälter på grund av torkan. Foto: Sharon Wong
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons