Roger Wirödal, yttre befäl vid räddningstjänsten i Hässleholm, är en av brandmännen från nordöstra Skåne som ska förstärka släckningsarbetet av skogsbränderna i norra Sverige.
Foto: TT

Sverige kallar – Skåne svarar upp

Skåne Fyra styrkor på totalt tjugo skånska brandmän skickas till Ljusdal.
– Jag jättetacksam för alla brandmän som engagerar sig och vill ställa upp, säger Johan Wendt, inre befäl på räddningstjänsten Kristianstad.

Sverige plågas av ett 30-tal skogsbränder och läget är kritiskt. Italienskt brandflyg har kallats in och personal från Försvarsmakten har fått rycka in för att bistå släckningsarbetet.

Under onsdagsförmiddagen blev upplägget för Skåne klart, vilket innebär att räddningstjänsten i nordväst bidrar med fem man och syd med tio.

Uppdraget kommer från länsstyrelsen som agerat efter att svårt brandhärjade Ljusdal kallat på hjälp.

De fyra brandstyrkorna reser norrut under torsdagsmorgonen. Ytterligare två befäl som arbetar över hela Skåne är redan på plats i Ljusdal.

Den skånska insatsen är planerad att pågå i två veckor. Den första styrkan på tjugo man kommer att avlösas av nya krafter från länet efter fyra dagar. Efter ytterligare fyra dagar är det byte igen, och så rullar det på.

De nordskånska kommunerna delar på ansvaret för bemanning av sin femmannastyrka.
– Förhoppningsvis har vi personer till hela perioden klart på fredag, säger Johan Wendt som känner stor tacksamhet till de brandmän som ställer upp, säger Johan Wendt.

Hässleholms yttre befäl Roger Wirödal kommer att vara en av dem fem man starka styrka som reser norrut under torsdagen.

– Det känns bra att försöka hjälpa till så mycket man kan. De har de oerhört besvärligt, hela Sverige gör vad de kan, säger han.

Läs mer:

www.nsk.se

Dagens fråga

Följer du någon tv-serie?

Loading ... Loading ...