Annons

Widmark tror på Stenson

Sport Tidigare Europatourspelaren om torkan, renoveringarna på Skyrup och The Open.
Sport • Publicerad 18 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Inget kommunalt vatten används för att bevattna golfbanan ute på Skyrups GK. I stället är det klubbens egna dammar som står för vattnet.

– Det hade inte varit försvarbart att använda kommunalt vatten, det går åt 350 kubikmeter om dagen, säger Skyrups klubbchef Fredrik Widmark.

Annons

Vattnet används för att hålla greener och teer gröna medan fairway inte har vattnats sedan maj.

– Juli blir inga bekymmer för oss men sedan blir det körigt. Vi försöker spara in så mycket vi kan, säger Widmark.

– Som tur är så är det svårt att döda gräs. Gräs är ju ett ogräs, det växer överallt, fortsätter han.

Fredrik Widmark tycker ändå att det är viktigt att komma ihåg att det finns dem som har det svårare än Skyrups GK.

– Jag tänker på bönder och deras kreatur, på de bränderna som uppstår... Vågar man se det från ett helikopterperspektiv är golf mindre viktigt, säger han.

Skyrups GK är annars inne i ett omfattande projekt för att göra de första storskaliga förändringarna på banan sedan den invigdes 1978. Jobbet började redan i vintras och kommer att fortsätta under de närmaste åren.

– Vi har en femårsplan för att ta banan in i 2020-talet, berättar Widmark.

Det första steget i ordförande... ursäkta, klubbchef Widmarks femårsplan har varit att introducera en tredje tee. Den tredje teen har hunnit läggas till på precis hälften av hålen.

– Den tredje teen hjälper junior- och damspelare. Vi gör de sista nio teerna i nästa steg, säger Fredrik Widmark.

Framöver kommer även banans arkitektur att moderniseras. Några bunkrar kommer att plockas bort medan nya kommer att tillkomma. Vattenhindren skall förändras och nya träd skall planteras.

Annons

– Det är mycket här som inte är förändrat sedan banan byggdes, förklarar Widmark.

Innan Fredrik Widmark blev klubbchef på Skyrup var han professionell golfare i tolv år och som bäst har han två femteplatser på Europatourtävlingar.

Nu har han hunnit bli 42 år gammal och golfspelet har blivit till en hobby. Till helgen skall han spela seriespel med Skyrups GK nere på Romeleåsens GK i Veberöd. Skyrup ställs bland annat mot Wittsjö GK (Hässlegården spelar en division lägre, i division 2 Skåne norra). Division 1 södra i lag-SM är en annan värld än livet på touren.

– En realistisk förväntning är väl att hålla sig kvar i division 1, vi är en del som inte spelar aktivt, säger Widmark och fortsätter:

– Men det skall bli fantastiskt roligt, vi har hyrt ett hus utanför Lund. Det blir mycket golf, mycket surr och mycket British Open.

The Open, ja. Widmarks kompis sedan proffstiden, Henrik Stenson, blev förste svensk att vinna en major när han vann The Open på Troon 2016. I upptakten till årets tävling på Carnoustie har Stenson haft problem med en armbåge och han fick dra sig ur genrepet Scottish Open. Men Widmark tror ändå att Stenson kan uträtta nya bragder.

– Han är inte där för att The Open är en kul upplevelse eller för pengarna, han hade inte ställt upp om han inte kunde vinna, säger Fredrik Widmark och tillägger:

– Allt har att göra med hur mycket det blåser, vinden blir avgörande. Henrik gillar när det blir tufft, mer än de flesta.

Han förklarar vidare att Stensons huvud är en viktig tillgång.

– Henriks främsta styrka är hans gameplan och hans mentala styrka. Då är det snarare så att när det brister så brister det totalt, säger han.

Annons

– Henrik är kanske bland de tre bästa i världen på att slå en golfboll, sedan är inte puttningen alltid lika bra, fortsätter Widmark.

– Av svenskarna har väl annars Alex Norén näst bäst chans men att gå en hel major är något annat än en annan tävling.

Det har varit torka i Skottland också och Widmark tror att det kommer att påverka tävlingen.

– Om det blåser lite och fairway är hård som asfalt kommer bollen ut i ruffen och ruffen är stentuff, säger han.

Widmark varnar också för att en viss omtalad storstjärna som inte har vunnit en major sedan 2008 kan komma att överraska.

– Det är roligt med Tiger Woods, han har spelat bra på sistone med några topp 10-placeringar och han har stått där längre än någon annan, säger Fredrik Widmark och avslutar med en helgardering:

– Men allt kan hända i golf. Om de har en tillräckligt bra vecka har alla 156 som peggar upp på torsdag chansen att vinna.

bild 1/2
Äntligen regn för Fredrik Widmark, som har fått lite väl mycket sol på sistone. Foto: Magnus Wahlström
Fredrik Widmark har hyrt ut Skyrup GK:s golfbana gratis. Foto: Magnus Wahlström
Äntligen regn för Fredrik Widmark, som har fått lite väl mycket sol på sistone. Foto: Magnus Wahlström
Fredrik Widmark har hyrt ut Skyrup GK:s golfbana gratis. Foto: Magnus Wahlström
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons