Sen 1 januari 2010 är det lag på att polisanmäla alla viltolyckor. Foto: TT

Antal viltolyckor ökar

Antalet viltolyckor i landet fortsätter att öka. Den här ökningen syns även i Hässleholms kommun. Under årets sex första månader inträffade drygt 28.000 viltolyckor i Sverige. Det visar siffror från Nationella viltolycksrådet.

Lag på att anmäla viltolyckor

Sedan 1 januari år 2010 är det lag på att alla kollisioner med vilda djur ska polisanmälas.

En utebliven anmälan kan leda till åtal för brott mot jaktlagen.

Enligt rådet handlar det bland annat om stora viltstammar och mer trafik. Att viltstammen ökar kan bland annat bero på milda vintrar.

Under de sex första månaderna har de inträffat drygt 550 stycken fler viltolyckor i landet. För Hässleholms kommuns rör det sig om 64 stycken.

Tittar man på månaderna januari till och med juni har viltolyckorna öka under samtliga månader förutom januari. Under den månaden ligger nivån på samma antal.

Det är främst rådjur och vildsvin som står för ökningen i Hässleholms kommun. I landet som helhet är ökningen tydligast när det gäller älg.

Tittar man på statistiken mellan åren 2014-2017 har olyckorna ökat något för varje år. År 2014 inträffade 412 viltolyckor i kommunen och 2017 låg olyckstalet på 571 stycken.

Från 2014 och framåt ser man att vildsvinsolyckorna i princip har fördubblats. 2014 rapporterades 50 vilsdsvinsolyckor och redan året efter hade siffran ökat till 127.

Hur viltet kommer att bete sig efter den extremt torra och varma sommaren vet man inte än.

– Man kan tänka sig att djuren kommer röra på sig mer i jakt på vatten och att foderbristen kan ge utslag längre fram. Men vi har aldrig upplevt en så här lång torrperiod tidigare så vi vet egentligen inte, säger man från Nationella viltolycksrådet till nyhetsbyrån Siren.

Man uppmanar också till extra försiktighet i gryning och skymning samt att ha bra koll på skyltarna. Dessutom är det bra att sätta sig in i olika djurs beteenden.

Lag på att anmäla viltolyckor

Sedan 1 januari år 2010 är det lag på att alla kollisioner med vilda djur ska polisanmälas.

En utebliven anmälan kan leda till åtal för brott mot jaktlagen.

Dagens fråga

Är Kattis Ahlström ett bra val som SVT:s julvärd?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×