Flera hundra slöt upp till gårdagens stormöte anordnat av LRF gällande torkan.Foto: Natalie Radlovacki
Hk Scans Magnus Lindblom talade om åtgärder som köttindustrin vidtagit.

Drabbade skåningar i stormöte om torkan

Sjöbo/Skåne LRF höll under gårdagen möte om situationen kring torkan.
Lantmännen, slakterier, länsstyrelsen och flera olika banker medverkade för att tala om sina strategier.

Mötet inleddes med att Hans Ramel, ordförande för LRF Skåne talade inför alla om konsekvenserna som värmeböljan fört med sig.
– Vi står inför den värsta torkan i mannaminne. Nästan alla företag inom lantbruk är drabbade på ett eller annat sätt, säger han med oro i rösten.

Ordföranden förklarar att mötet är till för att samtala med varandra, dela med sig av läget och förslag på lösningar. Han vädjar till alla att försöka fokusera framför allt på möjliga åtgärder.
Nästa på tur var vice ordföranden för LRF Åsa Odell, som själv bedriver växtodling och grisuppfödning utanför Trelleborg. Hon upplyste publiken om det bokstavliga priset som bönderna har tvingats betala.
– Det är ett oerhört allvarligt läge. I vår grova bedömning där vi räknar in intäktsbortfall och ökade kostnader ser vi att torkan hittills kostat mellan fem till åtta miljarder kronor.
Förutom sammanräkning av LRF tog även Lantmännens chef för spannmålsenheten Mikael Jeppsson upp viktiga siffror.
– Vi släppte en skördeprognos förra måndagen som hamnade på 4,2 miljoner ton mot ett femårssnitt på 6,2 miljoner. Men de första skördade fälten som kommer in brukar inte alltid vara det bästa, så vi får se var vi hamnar i slutändan.

Flera försökte skapa en lättare stämning genom att tala om åtgärderna som vidtagits. Magnus Lindblom från Hk Scan förklarade till exempel hur de arbetar för att försöka upprätthålla köttmarknaden under vattenbristen.
– Vi sluter oss samman i köttindustrin via Svenska Köttföretagen AB som ägs av de största köttleverantörerna i Sverige. Där diskuterar vi hur vi ska agera om det skulle bli stor utslaktning, och vad kan vi göra gemensamt för att hjälpa till.

När väl talen från de olika styrelsemännen och cheferna tog slut fick besökare mingla mellan olika stånd och samtala med organisationerna.
Växt- och djurbonden Fredrik Malm Möller känner inte ännu någon panik i hettan.
– Torkan påverkar vår skörd av djurfoder med en minskning på 30 procent. Men det gäller att hitta nödlösningar! Kanske kan vi ta betblast, alltså sockerbetors blad, som nödfoder så länge, säger han med en lugn röst.

Läs mer: