Annons

Växande kräftor i värmen

Hässleholm • Publicerad 19 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

För trettio år sedan grävde Bengt Kristiansson och hans far Sven Kristiansson egna dammar på sin stora mark i Äljalt. Sedan dess har de odlat kräftor där varje år.

Idag sköts arbetet mest av Bengts barn men de hjälps alla åt när det behövs. Mest arbete krävs under augusti och september när det är kräftfiskesäsong och det börjar dra igång med kräftskivor.

Annons

Det är också först då Bengt och Sven kan säga hur mängden kräftor faktiskt har påverkats av sommarens värme och torka.

— De ser ut att trivas och växa i värmen just nu, säger Bengt Kristiansson och menar att kräftorna blir mer rörligare när det är varmare i vattnet.

— Precis som när vi människor badar, blir de stela när vattnet är kallt. Då äter de inte så mycket och går i ide.

Temperaturen i dammarna uppskattas vara upp mot tjugotvå grader nu och det leder även till att det finns mer småkryp som kräftorna kan äta.

— Vi matar dem med kräftfoder och ärtor men om det är brist på mat så kan de bli som kannibaler och kan de äta upp varandra, säger Bengt.

En annan orsak till att k

räftorna slåss och dödar varandra är om det blir för trångt, vilket sommarens värmen också kan leda till.

Baksidan med värmen och bristen på nederbörd är nämligen att vattennivån börjar sjunka och det blir mindre boplatser för kräftorna.

— Det blir lättare för rovdjuren att ta dem också, till exempel minkar och kråkor, säger Sven Kristiansson.

— Det finns många olika faktorer påverkar kräftornas överlevnad.

Annons

Enligt limnologen och naturvårdskonsulten Marika Stenberg vid Lunds universitet, kommer kräftor i större sjöar röra sig ut från kanten om vattennivån sjunker.

— Men finns det tillräckligt med syre så kommer det finnas kräftor på botten, säger Marika.

Syrehalten i vattnet påverkas också av vattentemperaturen men Marika Stenberg menar att den inte ändras på samma sätt av sommarens väder.

— Vattendjur påverkas inte lika mycket som landdjur nu, säger Marika Stenberg.

— Så länge det finns vatten och syre så mår kräftorna bra och växer mycket, säger Marika som också vill tillägga att kräftor kräver några år på sig att växa.

Därför kommer antalet kräftyngeln som överlever i år, inte avgöra hur mycket kräftor som kan ätas i år. Det kommer märkas först om några år när de har blivit tillräckligt stora.

bild 1/4
Hanar och honor separeras ibland för att växa till sig.
I augusti kommer Bengt och familjen börja kräftfisket.
Vattnet brukar i vanliga fall nå ända upp till bron.
Bengt Kristiansson och Sven Kristiansson har odlat kräftor sedan 1987 och kan känna på skalet som det är tillräckligt hårt innan det säljs. Foto: Sharon Wong
Hanar och honor separeras ibland för att växa till sig.
I augusti kommer Bengt och familjen börja kräftfisket.
Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons