Foto: TT
Konvoj av med polska brandbilar, 44 fordon och 139 brandmän, passerar Vätterleden på E4a i Småland under lördagkvällen på väg till Ärna, Uppsala. Där kommer de att få tanka och vila lite för att sedan åka vidare norrut till skogsbränderna. Foto: Anna Hållams / TT
Konvoj av med polska brandbilar, 44 fordon och 139 brandmän, passerar Vätterleden på E4a i Småland under lördagkvällen på väg till Ärna, Uppsala. Där kommer de att få tanka och vila lite för att sedan åka vidare norrut till skogsbränderna. Foto: Anna Hållams / TT

Polsk brandmansarmé landade i Skåne

Trelleborg/Sverige 139 polska brandmän och 44 brandbilar anlände i Trelleborgs hamn på lördagsmorgonen för att bistå i arbetet mot skogsbränderna i Jämtland, skriver SVT.

Stora skogsbränder rasar över hela landet. Störst är de i Gävleborg, Jämtland och Dalarna. Enligt räddningstjänsten finns det ingen möjlighet att släcka bränderna helt och hållet om inte det torra vädret slår om.

– De här typerna av bränder är otroligt svårsläckta. Jag måste poängtera att vi inte har något som helst hopp om att släcka de här bränderna på något annat sätt än genom ett väderomslag, säger Peter Arnevall, samordnade på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, till SVT.

– Vi befarar att toppen inte är nådd.

Flera europeiska länder hjälper Sverige i det omfattande släckningsarbetet – Danmark, Tyskland, Frankrike, Italien, Litauen och Norge.

På lördagsmorgonen anlände nya förstärkningar, denna gång i formen av 139 polska brandmän, rapporterar SVT Nyheter.

Under dagen påbörjade de sin färd genom landet, körandes i kolonn och eskorterade av svensk militär. Målet är bränderna i Jämtland, vilka de väntas nå under söndagen.

Enligt SOS Alarm rasade sammanlagt 68 bränder i terräng i landet vid 15.00-tiden på lördagen. Antalet 112-anrop under fredagen uppgick till 12 859 stycken – en siffra långt över genomsnittet för en normal sommardag.