Annons

Alla vägar bär till Vinslöv

Sport Gymnastikbyggnaden sista anhalt för juniorlandslaget innan färden till Rom.
Sport • Publicerad 23 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Herrarnas juniorlandslag i brottning laddar upp inför junior-EM i Rom med träningsläger i Gymnastikbyggnaden i Vinslöv. Och det är inte så konstigt när Ore står för nästan halva laget.

– Vinslöv är en mindre ort, här kommer killarna närmare varandra, säger Vahab Daneshvar, en av två förbundskaptener för juniorlandslaget.

Annons

– Att brottning står så starkt i trakten är också en anledning att komma hit, säger hans kollega Leonard Östlund.

För 82 kilo tunge Anton Olsson har det varit en tuff sommar. För en månad sedan drabbades han av en ledbandsskada i knäet. Egentligen skulle han inte varit tillbaka på mattan förrän efter EM men Olsson hoppas på det bästa.

– Jag kommer att ställa upp så får vi se hur bra det blir. Dels har jag ont och dels sitter det i huvudet, jag har fått chansa lite.

Tio kilo lättare Lukas Ahlgren störs inte av några sådana problem.

– Kroppen är i topptrim. Jag vill vinna det här, säger han.

– Jag vill ju alltid vinna men jag åker dit med en avslappnad känsla. Det har inte varit den bästa uppladdningen, säger Anton Olsson.

Olsson avslöjar också att det trots allt blir lite semester. Efter tävlingen stannar han i Rom fyra nätter till med sin flickvän.

– Folk säger ”du får resa så mycket”. Men oftast ser jag ett hotell, en parkeringsplats och en sporthall, säger Lukas Ahlgren.

Både Ahlgren och Olsson har tävlat i Turkiet och Rumänien under månaden som har gått, som uppladdning inför EM. I Rumänien tog båda medalj.

– Alla i den här truppen kan ta EM-medalj. Vi hoppas på fem stycken, säger förbundskapten Daneshvar.

Annons

– Undrar om de trycker sina namn själva i fotbollslandslaget? säger Anton Olsson till Vahab Daneshvar med ett skratt.

Förutsättningarna är spartanska för juniorlandslaget. Ansvarig för att trycka på namn på trikåerna är Anton Olsson. All träning under helgens träningsläger föregår i Gymnastikbyggnaden och de sover i tennishallen i Hässleholm.

– Jag bor två minuter härifrån och får ändå inte sova hemma, säger Olsson.

Även det har sin förklaring, visar det sig. Är det läger så är det.

– Det är viktigt att alla sover på samma plats, det är ett sätt att bygga gruppen, berättar förbundskapten Östlund.

Det verkar som att strategin funkar. Under träningslägret, där även Orebrottarna August Eriksson, Oscar Svensson, Algot Källman, Hannes Chronvall och Albin Jönsson deltog som sparring, är det tydligt att de fem landslagsbrottarna kommer bra överens. Toppskiktet i svensk juniorbrottning är en liten och tätt sammansluten skara.

– Vi har en ny ledning i år och det har funkat jättebra. Vi har verkligen blivit ett gäng, säger Lukas Ahlgren.

– Alla känner alla, vi har följt varandra genom åren, säger Anton Olsson.

Både Olsson och Ahlgren hoppas på EM-guld i nästa vecka. Mästerskapsrutin har de båda hunnit skaffa sig tidigare. Och Ahlgren har dragit lärdom av sitt deltagande på UEM för två år sedan.

– Då var jag väldigt nervös. Nu vet jag mer vad det handlar om, säger han.

Annons

De sex passen på träningslägret i Vinslöv är sista uppladdningen inför Rom. Fokus ligger på finslipning snarare än några större fysiska utmaningar.

Hur orolig är du för skaderisken?

– Han verkar i alla fall inte ha några problem med det... säger Anton Olsson och sneglar på sin klubbkamrat som voltar runt på mattan i bakgrunden.

– Lukas! Inga fler volter nu, ropar förbundskapten Vahab Daneshvar och lägger två lugnande händer på Lukas Ahlgrens axlar.

bild 1/6
I Gymnastikbyggnaden i Vinslöv möts Sveriges juniorelit i brottning för fyra dagars träningsläger. Foto: Stefan Sandström
Anton Olsson (till höger) må vara tio kilo tyngre än klubbkollegan Lukas Ahlgren. Men på landslagslägret i Vinslöv sparrar alla med varandra. Foto: Stefan Sandström
Lukas Ahlgren får massage av landslagskollegan Jacob Logård från Norrtälje. Foto: Stefan Sandström
Anton Olsson vann bägge sina matcher i Ystad. 
FOTO: STEFAN SANDSTRÖM
Landslagstruppen. Sittande från vänster: Lukas Ahlgren (72 kilo), Albin Olofsson (77 kilo, Västerås BK), Anton Olsson (82 kilo), Erik Soini (67 kilo, Västerås BK) och Jacob Logård (87 kilo, Norrtälje BK). Stående: Vahab Daneshvar och Leonard Östlund. Foto: Stefan Sandström
Förbundskaptenerna Vahab Daneshvar och Leonard Östlund kommer båda från början från Stockholm. Daneshvar bor i Helsingborg. Foto: Stefan Sandström
I Gymnastikbyggnaden i Vinslöv möts Sveriges juniorelit i brottning för fyra dagars träningsläger. Foto: Stefan Sandström
Anton Olsson (till höger) må vara tio kilo tyngre än klubbkollegan Lukas Ahlgren. Men på landslagslägret i Vinslöv sparrar alla med varandra. Foto: Stefan Sandström
Johannes Höghäll Johnsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons