GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SMHI: Varmaste juli på minst 260 år

Nyheter Årets julimånad kommer att bli den varmaste juli på minst 260 år på många håll i landet. Det förutspår SMHI.
Publicerad 23 juli 2018 • Uppdaterad 14 december 2021
Årets julimånad kommer att bli den varmaste juli på minst 260 år , enligt SMHI. Foto: TT
Årets julimånad kommer att bli den varmaste juli på minst 260 år , enligt SMHI. Foto: TT

– Vi kan också konstatera att den här sommaren kommer bli rekord för antalet 30-gradersdagar, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström till SVT.

Redan år 1756 startade temperaturmätningarna i Stockholm. Rådande rekordet är från 1994 med en medeltemperatur på 21,5 grader, och trots att det är lite mer än en vecka kvar på årets julimånad, har 2018 redan slagit den temperaturen.

– Vi är redan uppe i det på många håll och vi ser i prognoserna att det kommer bli väldigt varmt nästa vecka också, så det här värdet på 21,5 kommer att stiga, säger SMHI:s meteorolog Bengt Lindström.

Lite svalare temperaturer har uppmätts de senaste dagarna runt om i landet.På olika håll i landet har det till och med regnat.

Men från och med denna vecka blir det åter varmt i landet. Framförallt i de sydöstra delarna av landet kan man förvänta sig drygt 30 grader. I Stockholms län har man utfärdat en klass 2-varning för extremt höga temperaturer.

– Det som utmärker den här sommaren är att värmen håller i sig. Någon dag över 30 grader är inte märkvärdigt men det har varit otroligt ihållande, det är det som är sensationellt, säger Bengt Lindström.

Värmerekordet i Sverige är från 1933 och 1947, då uppmättes temperaturen till 38 grader. Ett par decennier senare, 1975, blev det 36,5 grader. Kan sommaren 2018 slå det rekordet? Rekordet i antalet 30-gradersdagar är slaget.

– Det här med att sommaren är kort får vi stryka i år, säger Bengt Lindström och tillägger:

– Det är framför allt från 80-talet som både vinter- och sommartemperaturerna började stiga påtagligt i Sverige, berättar Bengt Lindström.

En trend man ser i hela Norden. Men det är nog klokast att avvakta innan vi helt omdefinierar begreppet ”svensk sommar”.

– Det vi upplever nu är en övergång till varmare klimat, sen är det svårt att veta var vi landar, säger Bengt Lindström.

Berndt BerggrenSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.