Annons

Historiska aktiviteter och jazz under hembygdsdag

Hässleholm • Publicerad 24 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Den femte augusti välkomnar Sösdala Hembygds- och Fornminnesförening alla till Holegården i Norra Mellby för den årliga hembygdsdagen.

I år har de för första gången bestämt sig för att ha aktiviteter för barn och ungdomar under dagen.

Annons

— Detta är en folkrörelse med gamla rötter så det är viktigt att det är öppet för alla, säger Michael Wallenberg, styrelseledamot i föreningen.

Barnen kommer bland annat få chansen att testa tvätta med tvättbalja och tvättbräda med historiska föremål som har lånats av Hembygdsföreningen i Vinslöv.

— Då fanns det ju inga tvättmaskiner, och många unga har nog inte fått testa tvätta på gammalt vis tidigare, säger Michael Wallenberg.

En annan historisk aktivitet kommer hållas av Sösdalas nya smed Tobias Heldqvist som ska ställa upp en fältmässig ässja för att visa föremål smiddes förr i tiden.

Dessutom kommer den danska illustratören och konstnären Kirsten Raagaard som illustrerat vissa av Astrid Lindgrens böcker i Danmark.

Hon bor i Adseke utanför Sösdala och ska ha ett pysselbord med bland annat klippdockor i gammal stil som hon har skapat för föreningen.

Klockan två börjar konserten med jazzvokalisten och kompositören Mimi Terris, en av Sveriges främsta jazzsångerskor, tillsammans med en pianist och en basist.

— Det känns speciellt att hon uppträder här trots att hon brukar spela i större sammanhang, säger Michael Wallenberg om Mimi Terris besök och tror att det kommer bli ett fint möte med publiken och en fantastisk upplevelse.

— Hon har komponerat all musik själv och har tänkvärda och personliga texter. Det finns många bra recensioner för musiken.

Precis som tidigare år börjar dagen med en friluftsgudstjänst som i år hålls av prästen Britt Berg från Sösdala församling. Det kommer bjudas på kaffe och hembakade kakor och bullar.

Under dagen kommer deras samlingar och museer, till exempel skolmuseet från 1800-talet, också hållas öppna.

Sharon WongSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons