GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skånska insatsen i Ljusdal förlängs

Hässleholm • Publicerad 24 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021
Flygbilder över branden öster om Enskogssjön nära Ljusdal.
Foto: Maja Suslin/TT
Flygbilder över branden öster om Enskogssjön nära Ljusdal. Foto: Maja Suslin/TT

Sedan i torsdags och fram tills mitten av nästa vecka kämpar skånska brandmän mot de svåra bränder som plågar Ljusdals kommun i Gävleborg.

Den första styrkan på drygt tjugo brandmän har precis återvänt och avlösts av nya krafter.

Idag blev det klart att insatsen förlängs med två veckor.

– Vi har fått till oss en förfrågan om fyra nya perioder under förmiddagen, säger inre befäl Jonas Nilsson.

Förfrågan kommer från Skånes regionala räddningschef och har ställts till räddningstjänsten i distrikten syd, nordväst och nordost.

Räddningstjänsten i Kristianstad samordnar styrkan från nordöstra Skåne som även fortsatt kommer att bestå av fyra brandmän och ett befäl.

Överläggningar med de lokala räddningstjänsterna hölls strax innan lunch.

– Vi kommer att sätta ihop styrkorna på samma sätt som tidigare, säger Jonas Nilsson.

Det innebär att ansvaret fördelas mellan nordostkommunerna för att bemanna de fyra perioder om fyra dagar som insatsen förlängs med.

I dagsläget sonderar de lokala räddningstjänsterna terrängen och ser över vilka brandmän som är intresserade och har möjlighet att delta.

Bakgrunden till beslutet är att situationen i norra Sverige fortfarande är mycket kritisk.

De bränder som nu rasar är de svåraste i landets historia. Hjälpinsatsen med brandmän, brandbilar och brandflyg från flera europeiska länder är den största som genomförts inom EU-samarbetet.

Adrian Ericson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.