Annons

Dans och drömmar i debutfilm som dröjt

Kultur och Nöje Det tog sex år att få filmen Dansa Först att bli färdig. Men på torsdag är det dags för premiärvisning i Malmö.– Jag har velat ge upp många gånger under resan, men så har jag fått ett litet ”ja” någonstans och fortsatt, säger filmens regissör Rikard Svensson.
Publicerad 25 juli 2018 • Uppdaterad 25 november 2021

Det började med ett dansjobb i en film i New York för några år sedan. Efter några månader i USA kom Rikard Svensson tillbaka till Sverige och en idé om en film växte fram. En film med lindy hop och swingrelaterade danser.

– Den utspelar sig mycket i en drömvärld, och jag har hämtat mycket inspiration från gamla filmer från en tidig Hollywood-era.

Annons

Han beskriver Dansa Först som en musik- och dansfilm eller ”dansikal” som det står på filmens Facebook-sida.

– Jag hade spelat mycket jazz och blues när jag gick musikgymnasiet i Kristianstad, men inte direkt dansat.

Filmen är också en kärlekshistoria om en familj. En feel-good med visst mörker.

– Lisa och Adam träffades och allt var en dröm. Åtta år senare är inget härligt, säger han om filmens handling.

Huvudkaraktären Adam, som också spelas av Rikard Svensson, sitter fast med bolån och jobbar konstant utan att ha något riktigt liv utanför arbetet. När sedan Lisa är med om en olycka hamnar hon i koma.

För att bearbeta sorgen och för att närma sig Lisa, börjar Adam att dansa. Han får reda på att Lisa kanske varit otrogen, eller på väg att vara, det vet tittaren inte.

– Publiken får bestämma själv i slutändan vad som hänt, och vad som är verkligt.

Filmen har också många drömsekvenser och man får följa med in i Adams huvud. Rikard Svensson berättar att han jobbat mycket med att få en tydlig story om en enkel familjehistoria.

– Drömsekvenserna är ju abstrakta och jag ville inte att filmen skulle bli flummig. Drömscenerna får vara mystiken och det filmiska.

Med en bakgrund som skådespelare har han arbetat på bland annat Dramaten i Stockholm och medverkat i både filmer och tv-serier. Han var en av skådespelarna i Anna Odells film Återträffen som 2014 vann två guldbaggar för bästa film och bästa manus.

Annons

– Det var nog tack vare min medverkan i Återträffen som jag fick fler kontakter i branschen och kunde göra Dansa Först. Jag fick flyt av att den blev så stor, säger han.

Vägen fram till en färdig film har som sagt varit lång. Under tre års tid spelade han in Dansa Först i olika omgångar tillsammans med ett filmteam.

Eftersom han inte lyckats få finansiering kunde varken han eller någon annan jobba på heltid med filmen.

Ytterligare tre år tog det att klippa, färgkorrigera, spela in musiken och göra all annan postproduktion färdig.

Konkurrensen är hård när det gäller att få statlig finansiering för en långfilm, särskilt om man inte regisserat någon tidigare.

– Det var så oerhört svårt att få finansiering. Alla sa nej, ”stick och brinn” typ.

Med bakgrund som skådespelare hade han ett kontaktnät och på så vis fick han de medverkande att ställa upp gratis. Själv gick han in med 300 000 kronor för att kunna finansiera materialet till inspelningen.

– Hur man än gör så är det svårt att göra film. Det är som ett moment 22 för många filmare, man måste nästan göra sin första film gratis. Jag kommer inte från en familj som har massor av pengar, utan jag har sparat ihop det själv, berättar han.

Efter många ”nej” fick Rikard Svensson några ”ja” som hjälpte honom vidare. Bland annat fick han ekonomiskt stöd från några riskkapitalister som tyckte filmen verkade vara ett kul projekt.

I postproduktionen av filmen fick han sedan stöd från bland annat en regional filmorganisation och en digital abonnemangstjänst.

Annons

– Man behöver lite flyt när man får ”nej” från alla statliga finansiärer.

Dansa Först är Rikard Svenssons filmdebut som regissör. Utöver det har han skrivit manuset och skådespelar.

Var det inte svårt att ha så många roller?

– Det tuffaste var att regissera. Att jag skrivit manuset kändes som en fördel eftersom jag skrev med specifika skådespelare i huvudet, som jag visste skulle vara med. Det svåra var pressen att fixa regin. Man måste vara tuff och ta många beslut. Som skådis behöver man snarare vara öppen och gå på känsla. Men jag hade en bra FAD (first assistant director, reds. anm.) som hjälpte mig att hålla koll, säger Rikard Svensson.

– Det har varit kul med alla som ställt upp och som jobbat hårt med filmen.

Huruvida det blir fler filmer vill han inte avslöja än.

– Det är lite hemligt fortfarande … men jag kanske flyttar ner till Skåne igen.

På torsdag 26 juli premiärvisas Dansa Först på Spegeln i Malmö.

Efter det kommer filmen visas runt om i Sverige, bland annat i Lund, Helsingborg, Karlskrona och Växjö.

bild 1/2
Det var inte självklart att Rikard Svensson både skulle vara skådespelare och regissör i sin film. – Jag tänkte först göra antingen eller. Men det var svårt att hitta en regissör som ville ställa upp gratis, så då fick jag göra det själv, säger han.Foto: Bengt Widell
Karaktären Lisa spelas av Anna Sise. I filmen är Lisa med om en olycka och hamnar i koma.Foto: Anders Hannola
Det var inte självklart att Rikard Svensson både skulle vara skådespelare och regissör i sin film. – Jag tänkte först göra antingen eller. Men det var svårt att hitta en regissör som ville ställa upp gratis, så då fick jag göra det själv, säger han.Foto: Bengt Widell
Karaktären Lisa spelas av Anna Sise. I filmen är Lisa med om en olycka och hamnar i koma.Foto: Anders Hannola
Fakta:

Rikard Svensson

Växte upp i Halmstad och numera bosatt i Stockholm. Bott bland annat i Kristianstad där han gick gymnasiet på Söderportsskolan.

Gick Teaterhögskolan i Stockholm.

Medverkat i tv-serier som Jordskott och Beck, samt filmen Återträffen.

På scen har han spelat i Mästaren och Margerita på Dramaten i Stockholm och i Störst av allt är kärleken samt Bli en dåre på Teater Giljotin i Stockholm.

Medverkande i Dansa Först (i urval):

Skådespelare: Rikard Svensson, Anna Sise, Hilderun Gorpe, Magnus Krepper, Piotr Giro.

Koreografer: David Dalmo, Johanna Lind, Cynthia Kai, Daniel Larsson, Harlem Hot Shots och gruppen Mess Around.

Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons