Mellan husväggarna i Helsingör går Basinga på lina.
Cirque Inextremiste står för avslutningsföreställningen Exit, Foto: Vincent Muteau
På en vertikal du i Stadsparken framför Eventi Verticali verket Wanted, Passagefestivalens öppningsföreställning.
Miraculous Theater Companys The Brooklyn Healer
Asuelto med gruppen Hurycan som spelas i en gatukorsning på Söder.

En festival uppåt väggarna

Ett skådespel längs en lodrät projektionsduk, akrobatik i luften, dans på lina och i en gatukorsning.
Det är återigen dags för gatuteaterfestivalen Passage i Helsingborg, Helsingör och lite varstans däromkring; en festival som i år testar nya grepp.

På fredag drar Nordens största gatuteaterfestival igång på båda sidor sundet.
Eller, nej, det gör den inte. I år är upplägget ändrat och istället för att äga rum parallellt i Helsingborg och Helsingör, med kranskommuner och bostadsområden, så har man nu ändrat upplägget. På fredag drar festivalen igång i Helsingborg med vertikal teater och slutar med flygande dito i Helsingör en vecka senare.
– Vi sträckt ut festivalen och kör Helsingborg med bostadsområden och kranskommuner först och sedan avslutar vi i Helsingör och då hoppas jag att det blir mer att man reser över för att se akter på respektive sida, säger Fredrik Öjbro, kultursamordnare på Dunkers Kulturhus som arrangerar festivalen tillsammans med Helsingörs teater.
– Vi har känt att vi vill verkligen få till att man reser över sundet och besöker respektive del av festivalen. Det har inte riktigt skett tidigare utan min upplevelse är att om den akt man verkligen vill se är på andra sidan sundet så har man tagit sitt andrahandsval där hemma istället.

I helgen håller festivalen till i centrala Helsingborg, de följande tre dagarna är det kranskommunerna – i vid bemärkelse: föreställningar kommer att äga rum så långt bort som i Malmö, Lund och Halmstad – och bostadsområdenas tur innan Helsingör sedan tar över stafettpinnen.
– Förra året testade vi att ha en avslutningsdag i Helsingborg, då hade vi inga andra akter igång någon annanstans och då märkte vi hur folk från kranskommunerna och från Helsingör reste hit för att se det. Då tänkte vi att vi ska försöka det här för att se om det ger mer resande.
– Resandet är en positiv sidoeffekt. Vi har gott om besökare ändå men det hade varit kul om man fick till lite mer människor.
Trots närheten mellan Helsingborg och Helsingör tycker sig Fredrik Öjbro märka att det finns skillnader mellan vad som går hem på vardera sida sundet.
– Det märks det att vi är lite olika folk. Vissa akter som hade gått superbra i Helsingör lockar inga människor i Helsingborg och vice versa.

Från svenskt håll kan den danska smaken te sig lite yvigare, lite mindre politiskt korrekt, medan den svenska, betraktad från andra sidan, på samma sätt ter sig som ängslig.
På den svenka sidan lyfter han fram tre föreställningar lite extra. Dels är det den spektakulära invigningsföreställningen Wanted med Eventi Verticali där två akrobater sugs in i en animerad 3D-värld..
– Vi har verkligen försökt att få till något som ska sätta ett avtryck och då kommer två luftakrobater från Frankrike, Från en stor lyftkran kommer det att hänga en sju gånger sju meter stor projektorduk där akrobaterna framför föreställningen framför projektionen. Det tror jag kommer att bli jäkligt fräckt. Dels är akten väldigt bra men även inramningen.

En annan oortodox föreställning men med betydligt mindre publik åt gången är Miraculous Theater Companys The Brooklyn Healer där en gammal maffiatorped, i bästa Sopranos stil, av en slump råkar få en mirakulös talang – helande händer.
– Då fortsätter han att vara torped men jobbar också extra med att hela människor. Det blir en väldigt intim föreställning, man sitter fyra personer inne i den här taxin och hur varje föreställning blir beror på de fyra personer som sitter i taxin och hur de agerar med honom.
Avslutningen på Helsingborgsdelen av festivalen äger rum med en dansföreställning av gruppen Hurycan Asuelto på söndagen i en avspärrad gatukorsning på Söder.

Är det något på danska sidan du vill lyfta fram?
– Ja, avslutningsföreställningen där. Då är det en föreställning som kretsar kring en riktig luftballong och den kommer att ske den sista dagen, den fjärde augusti. Och sedan är det en tjej som kommer att gå på lina mitt i Helsingörs centrum. Då spänner de upp linan mellan husen. Den föreställningen tror jag kommer att bli spektakulär också.

×