Förbannelsen med oljepengar

Venezuela befinner sig i samma sits som Tyskland runt 1923. Enligt Internationella valutafonde, IMF, har Venezuela svindlade 1000000 procents inflation. Konsumentpriserna har ökat med 46.000 procent. Alejandro Werner, regional IMF-chef, säger att en femtedel av landets BNP kommer att vara raderad i slutet av året. Detta lägger ytterligare lidande på en redan hårt ansatt befolkning som går hungrig, medan regimen sitter på naturresurserna, som dessutom minskat kraftigt i värde. Nicolás Maduro hävdar att det rör sig om västpropaganda och att USA stödjer oppositionen. Även IMF är del av konspirationen, enligt presidenten. Allt är bra i den bästa av socialistiska världar. Fortsätter det så här blir det svårare att hitta bortförklaringar, eftersom folk lär svälta och kanske dö av brist på mat.
Flera av oljeländerna befinner sig i en smärtsam övergång från välstånd till en annan ekonomisk verklighet när oljan inte längre är den sedelpress den en gång var.
I Saudiarabien har folk har vant sig vid att inte arbeta och att man kan köpa arbetskraft. Landets försök att locka till sig affärsrörelser har stött på patrull eftersom det inte går att få personal till lågstatusjobb.
Situationen i Venezuela och Saudiarabien visar att oljerikedomarna är en blandad välsignelse: det kan som synes också leda till en destruktiv ekonomisk handlingsförlamning.

×