Tränaren Jonas Sporre instruerar en av sommarhockeyskolans två grupper på is. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Varje träningsgrupp har fyra assisterande tränare och här ses några av dessa i form av Gabriel Widell, Nicklas Karlsson, Albert Rosén och Kalle Dådring. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Skolchef Anders Friberg med amerikanske eleven Gustav Helm Kurz. Foto: STEFAN SANDSTRÖM
Gustav Helm Kurz har åkt hundratals mil för att kämpa med träningsdäck i Tyrs Hov. Foto: STEFAN SANDSTRÖM

Friberg vill få Tyringes sommarhockeyskola på rätt köl

Tyringes sommarhockeyskola kör den här sommaren av olika orsaker på miniminivå. Men det är ett faktum som skolchefen Anders Friberg vill ändra på och göra det snabbt!
– Vi måste vända den här trenden och göra sommarhockeyskolan till ett måste både för de lokala spelarna och för de som kommer utifrån, säger Friberg.
– Här finns fantastiska förutsättningar men vi måste också kunna erbjuda något unikt.

Att skolchefen numera är från Lysekil kan tyckas konstigt men är inte speciellt underligt. Anders Friberg har visserligen bott 18 år i Bohuslän men är Tyringegrabben som fram till 1999 spelade flera säsonger i A-laget.
– Jag gjorde mina första somrar på hockeyskolan här redan i mitten av 1990-talet, berättar Friberg som funnits med som tränare även på senare år.
– Efter styrelseturbulensen i Tyringe i vintras fick jag förfrågan om att ta över och via hjälp av främst Calle Persson och Martin Brolin har jag lotsats in i den här rollen.
Friberg menar dock att han tar den här sommaren för att komma in rollen och även utveckla och planera för kommande års skolor.
– Vi måste utveckla konceptet och öka intresset för att komma hit.
I år finns 57 elever under den enda veckan som man kör och förutom två ispass och dessutom matchspel varje dag ingår fyspass (A-lagets Albin Pålsson har engagerats) och teknikträning off ice på programmet. Liksom bad i simhallen och en hel del annat. Login för elver som rest till Tyringe är förlagd till kurhotellet.
Huvuddelen av spelarna är svenska, lokala och mer långväga, men även danskar och ett par amerikaner finns på plats. En av dessa är 14-årige Gustav Helm Kurz, från Maryland i USA, som är en återkommande gäst i Tyringe. Även lillebror Ludvig finns på lägret.
– Vår mormor bor i Sösdala så vi tillbringar mycket tid i Sverige och eftersom vi spelar hockey hemma i USA passar hockeyskolan perfekt in, förklarar Gustav Helm Kurz på strålande bra svenska.
– Tror att det är fyra eller fem år som jag varit med här så jag trivs förstås bra.
Årets huvudtränare är Jonas Sporre från Helsingborg och han ser liksom Anders Friberg ljust på sommarskolans framtid.
– Här i Tyrs Hov är det ju faktiskt så bra att man undrar varför man inte kan köra sex veckor här varje sommar, förklarar Sporre.
– Anläggningen ger ju möjligheter till en bredd på träning och verksamhet som är fantastisk.
Ord som bör klinga ljusa när nu skolan kämpar hårt för vända en nedåtgående trend.