Simon Gärdenfors kom tillsammans med komikerna Petrina Solange, Armann Hreinsson, Tomas Högblom och Johannes Finnlaugsson till Perrong 23 med Funny Fuckup. FOTO: ALICE HERMANSSON

Komikerna drog fullt hus

Hässleholm Under onsdagen kom några av Sveriges mest framstående komiker till Perrong 23. En av de var Simon Gärdenfors, som är mångsysslare inom humor.

75 personer i publiken och fem komiker besökte under onsdagen Perrong 23. Det är utsålt och varmt i lokalen. Flera timmar innan eventet började satt publiken utanför i parken och hade picknick i väntan på att det skulle börja.
De femkomikerna som uppträdde under kvällen var Petrina Solange, Armann Hreinsson, Johannes Finnlaugsson, Tomas Högblom och Simon Gärdenfors.

Det är inte första gången Simon Gärdenfors uppträdde på Perrong 23 i Hässleholm. Men det var 13 år sedan och då rappade han i duon Las Palmas. Ikväll är han här som ståuppkomiker.
– Man har ju börjat prata mer om stand up nu. Det är kul att stand up har blivit lite så här hardcore igen och att folk verkar tycka det är farligt, säger han.

Funny Fuckup-turnén består av komiker som tillhör en lite mer alternativ genre inom svensk humor, som har blivit populär de senaste åren.
– Många är ju vana med den äldre humorgenerationen, som typ Adde Malmberg. Jag är själv inte så ung men folk anser väl att jag gör humor för en yngre generation. Någon har väl till och med sagt att de tycker att Henrik Schyffert är lite tråkig och ”ohipp”.

Simon Gärdenfors är född i Hjärup och har sysslat med humor under flera olika konstellationer. Han har ritat flera hyllade självbiografiska serieromaner, rappar med Frej Larsson i Far och Son och har två humorpoddar. Stand up har han hållit på med i fem år.
– Första gigen är ju lite stela och man är inte riktigt sig själv. Jag hade många förebilder inom humorn. Men jag tänkte att man är ju alltid roligast när man är med sina kompisar på en förfest typ. Jag ville hitta den känslan på scenen och jag strävar efter det med min stand up, berättar han.

Simon Gärdenfors har uppträtt med sin stand up många gånger under sommaren. Han tycker att det har varit precis som vanligt trots mycket skriverier i medier om han och hans kollegors humor.
– Det är lite uttjatat att prata om det där nu faktiskt. Men jag har inte märkt av så mycket förutom på nätet. På Södermalm där jag bor blev jag nästan behandlad som en
”Ghetto Celebrity” efteråt och folk var väldigt stöttande, berättar han.

För tillfället håller Simon Gärdenfors på att spela in en nollbudget sitcom med självbiografiska inslag som heter ”Mina Problem”. Simon Gärdenfors kommer tillsammans med komikern och rapparen Anton Magnusson spela sig själv. Han tror att första avsnittet kommer att släppas någon gång i början på hösten. Inspirationen till serien har han hämtat från en av sin favoritteveserie ”Simma Lugnt, Larry”.
– Sitcomen kommer till 90 procent bestå av självupplevda händelser. Första avsnittet är hämtat från en historia jag berättar i min podd Arkiv Samtal, säger han.

Perrong 23 bokade Funny Fuckup-eventet trots att många lokaler tvingats avboka på grund av dödshot. Under Produktions vd Simon Svensson skriver i ett mejl till Norra Skåne att komikerna har kunnat uppträda under sommaren precis som vanligt
– Nästan ingen i Sverige vågade göra det Perrong 23 gjorde. Under Produktions komiker har uppträtt flera gånger i sommar utan någon som helst problem. Någon har blivit inbokad till Parlamentet i TV4, någon annan har fått ett avundsvärt jobb på Comedy Central. Det går minst lika bra för alla som innan, i vissa fall bättre.
Petrina Solange säger, precis som Simon Svensson, att det har gått lika bra att uppträda som vanligt i sommar.
– Precis som innan är det människor som tycker om stand up och vet vad de går på som köper biljett. Skillnaden jag har märkt är att som kommit efter drevet också vill visa att de gillar det vi gör extra mycket, säger Petrina Solange.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...