Verket Still Untitled av Xavier Le Roy med Scarlet Yu, är skulpturer som förkroppsligas och har karaktären av endagsworkshops. Foto: TT
Foto:

Levande skulptur på Wanås konst

Verket Still Untitled skapas just nu på Wanås konst och du kan vara en av huvudpersonerna.
– Jag kan bara säga: prova! uppmanar Elisabeth Millqvist, skulpturparkens konstnärliga ledare, som förstås själv har testat.

Just nu leder Xavier Le Roy, ett av de främsta namnen inom den samtida koreografin, och dansaren och instuderingsrepetitören Scarlet Yu tillsammans med sitt team ett spännande projekt på Wanås. Man undersöker relationen mellan live art och skulptur i förhållande till tid och det publika rummet.
I fredags drog det igång och onsdag-söndag fram till den 5 augusti kan alla som vill delta.

Dagen inleds med en workshop klockan 10-12 under rubriken ”Embody your sculpture – förkroppsliga din skulptur” där man dels tänker och talar om tid, skulptur och plats, dels får hjälp att hitta sin egen skulptur.
Efter lunch kan deltagarna sedan gå ut i parken och visa sina skulpturer för andra besökare i parken.
– Nu i helgen var det flera besökare som fick frågan, ”får jag visa dig min skulptur?”, berättar Elisabeth Millqvist.
Det hela avslutas varje eftermiddag med en feedback.

Alla momenten är frivilliga, vill du bara vara med på workshopen men inte visa din skulptur går det bra och i den avslutande feedbacken är även besökare som mött någon av deltagarnas skulpturer välkomna att prata om sin upplevelse.
Workshoparna är öppna för alla, det krävs ingen förkunskap och det kostar inget utöver entrén till parken.
– Vi vill gärna att man hör av sig innan, så kan vi skicka information i förväg, men det går också att bara dyka upp och anmäla sig i konsthallen, säger Elisabeth Millqvist.
Hon har själv provat på att finna sin egen skulptur, och även visat upp den, både på en middag och i parken.

Du nämner att det pratas mycket om tid under workshopen, var har tid och skulptur med vartannat att göra?
– Man berör skillnaderna mellan dem. Om du ser en föreställning är du där och upplever den men sedan är den över. Skulptur är ofta statisk, så de har olika tidsperspektiv. Här får de mötas och glida lite emellan. Det kan också vara så att har du hittat en skulptur du vill göra – efter workshopen kan du välja att göra den när som helst, i Hässleholm om du vill, eller kanske som ett nytt sätt att möta familjen. Du kanske tar med dig den på tåget.

Så det blir kanske fullt av levande skulpturer i parken, och världen, framöver?
– Ja, skulpturen är ju din att förvalta så absolut kan man visa den här igen, eller i världen. Även om det är ett kort ögonblick kan vi potentiellt sprida den långt, säger Elisabeth Millqvist.

×