Anders Månsson, 53, bosatt i Berlin sedan många år, kom hem till Farstorp för en pianokonsert på tisdagskvällen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Pianomusiken flödade under en timme i kyrkan. Akustiken fick beröm av världspianisten. – I en del kyrkor är det nästan för mycket akustik, men inte här.

Världspianist kom hem med Schubert och Mozart

Farstorp Världspianisten Anders Månsson kom hem till Farstorps kyrka. Med sig tog han både Mozart och Schubert.

– Det är alltid en speciell värme att spela här, särskilt som jag känner en del i publiken, berättade Anders Månsson, 53, som sedan många år bor och verkar i Berlin, om att spela i hemmakyrkan.

Stolt och nöjd denna kväll var prästen Staffan Örneskans som bjöd in Anders Månsson när han var hemma hos sina föräldrar i julas.
– Fantastiskt, vi fyller kyrkan med en klassisk konsert en varm och solig julikväll, konstaterade Staffan Örneskans.
Anders Månsson är bördig och uppvuxen i Sparrarp där föräldrarna fortfarande bor kvar.
Själv har han bott utomlands i ett 30-tal år för studier och för att göra en internationell pianistkarrär.
Nu är han dock hemma för lite semester.
– Jag har inga andra engagemang inbokade förutom konserten i kyrkan, berättade Anders som är tacksam föra att vara i Farstorp just nu och inte i hemstaden Berlin, av ett helt annat skäl; värmen.
– I Berlin är det ännu varmare, det är skönt att vara här just nu, sa Anders i pausen.

Farstorps kyrka var fullsatt under tisdagens konsert.
Anders Månsson inte bara spelade, utan berättade om verken han spelade och om kompositörernas liv.
– Man hör de olika stämningarna som motsvarar hans själsliga liv, det är mörkt och ljust och det finns alltid en tragik i hans kompositioner, berättade han om produktive österrikiske kompositören Franz Schubert som blott blev 31 år (1797-1828). Ändå finns det 1 000 verk av honom nedskrivna.
Under en timme flödade pianomusiken glödande i kyrkan. Efter varje stycke fick pianisten resa sig för att buga åt applåderna.
– Ett förvånande bra piano och en väldigt bra akustik. En del kyrkor har för mycket akustik, men inte den här, berömde Anders Månsson.

Dagens fråga

Har du sett vildsvin i det vilda?

Loading ... Loading ...