Foto: TT

Vita huset anklagas för censur

USA Under förra veckans presskonferens mellan Putin och Trump ställde en reporter frågan om den ryske presidenten ville att Trump skulle vinna valet. Nu har frågan försvunnit från Vita husets officiella transkribering av mötet.

Det var Reuters-reportern Jeff Mason som ställde den obekväma frågan inför hela den samlade världspressen i Helsingfors.

– Ville du att Trump skulle vinna valet, och skickade du medarbetare för att hjälpa honom att göra det?

– Ja, det gjorde jag. Eftersom han talade om att föra relationerna mellan USA och Ryssland tillbaka till det normala, svarade Putin.

Svaret på frågan har ansetts som ett bevis på att Ryssland medvetet påverkade det amerikanska presidentvalet till Donald Trumps fördel, något som USA:s säkerhetstjänst tidigare bekräftat.

Efter presskonferensen så har Vita huset släppt sin officiella transkribering av frågestunden, tillsammans med en video av mötet.

Publiceringen har fått amerikanska medier att höja på ögonbrynen – reportern Jeff Masons fråga saknas, både i texten och i videon. Först ut med nyheten var The Atlantic.

Trots att det gått över en vecka sedan tidningens publicering så saknas fortfarande frågan i dokumentet och videon.

Detta har fått programledaren Rachel Maddow på MSNBC att reagera i ett specialavsnitt av sitt TV-program.

– USA:s regering dansar i princip efter Kremlins pipa och hävdar att något som vi alla bevittnade med våra egna ögon bara har försvunnit. […] Det visar sig att det inte var ett misstag. Det var med flit, säger Rached Maddow.

Vita huset har ännu inte kommenterat kritiken.