arkivbild
geting

Blommor och bin törstar

Osby/Östra Göinge Det är inte bara män-
niskor som påverkas av den extrema värmen och torkan som just nu råder i landet. Insekter och andra djur drabbas precis lika mycket som människor, menar Tommy Nilsson, ordförande i Göingebygdens biologiska förening.

– Djuren påverkas precis som alla andra. Insekter och fåglar har inte tillgång till vatten, säger Tommy Nilsson.

Tommy Nilsson är negativt inställd till de klimatförnekare som hävdar att människan inte har något att göra med klimatförändringarna runt om i världen.
– Den värmen vi ser nu kan vara människors fel, den påverkar inte bara djur och växter utan den påverkar ju hela klimatet, och det är allvarligt, säger han.
Även om det finns sjöar och åar för insekter och fåglar att hitta vatten i menar Nilsson att människor kan med enkla medel hjälpa de små djuren på traven.
– Det är enkelt att ställa ut en skål eller ett fat med vatten så underlättar det för många insekter och fåglar som inte kommer åt vatten, säger Tommy Nilsson.

Lennart Olsson är vice ordförande i Göinge biodlarförening och han har sett värmens konsekvenser för sina bin. När växterna inte får tillräckligt med vatten blir det tuffare för bina.
– Man märker ju att det är mindre honung än vanligt. För oss handlar det om att se till att bina har mat. Vi har ju varit med om värmeböljor förut, och då gäller det bara att se till att allt står bra till i bihusen, säger Olsson.

Läs mer:

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...