Annons

Fria ordet mera värt än hela kungariket?

Hässleholm Mitt i fotbolls-VM gömde TV 2 en av sommarens mest angelägna filmer. Eller kanske ni såg Charles III som sändes sent på midsommardagen? Jaså, inte det.
Hässleholm • Publicerad 27 juli 2018 • Uppdaterad 15 december 2021

Vem är Charles? Svaret är prinsen av Wales, son till drottning Elisabeth II.

Annons

Elisabeth II har regerat ytterligare några år. Charles (spelad av Tim Pigott Smith) tillträder tronen som en åldrande man med ansiktsfåror vittrade i ett syrebad av förödmjukelser och sorger. Hans första uppgift som regent blir att skriva under en lag som ska begränsa mediernas makt. Men den nye regenten reagerar likt en gammal hingst som sniffat arsenik.

Dialogen förs på versmått efter föredöme i klassisk brittisk lyrik, vilket understryker det allvarliga i kraftmätningen.

Den kungliga familjen gestaltas av skådespelare som mer eller mindre liknar sina förlagor i verkligheten. Prins Harry får mycket riktigt en fästmö av annat etniskt ursprung. Närmast sin förebild i utseende kommer Margot Leicester som spelar en överraskande kraftfull och drivande Camilla Parker Bowles.

Vi ska alla ta till oss filmens flerfacetterade budskap. Som att det fria ordet alltid är hotat. Inte bara i diktaturer där journalister och oppositionella mördas.

Annons

En lovsång, om ni så vill, till det storslagna projektet människan.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons