Annons

Högt tryck i torkans tider för brunnsborrare

Hässleholm • Publicerad 27 juli 2018 • Uppdaterad 24 november 2021

Christian Olsson basar ensam över sitt företag och har borrat brunnar till husägare runt om i Skånes norra del sedan 2002. Kunderna är de som har privat brunn och inte använder sig av det kommunala vattennätet.

I sommar har det börjat sina i främst grävda brunnar nästan två månader tidigare än vanligt. För en månad sedan började det ringa till Christian Olsson. De som ringer har sinade brunnar eller väldigt lite vatten kvar.

Annons

– Att brunnarna torkar ut brukar ju inte hända förrän i slutet på augusti. Särskilt de sista två veckorna har det varit mycket att göra, säger han.

Han berättar att han fått åka ut till flera kunder och där borrat nya brunnar när de gamla sinat. Det rör sig nästan uteslutande om grävda brunnar, alltså brunnar som påverkas av grundvattensnivån.

– I normala fall sinar inte djupborrade brunnar, utan det gäller grävda brunnar i första hand.

En brunn med pump och tillhörande utrustning med en inkoppling till huset kostar uppskattningsvis mellan plus minus 60 000, enligt Christian Olsson.

Hör det till vanligheterna att brunnar sinar?

– Ja, det finns en hel del som gör det. Vi har också ett annat behov i dagens samhälle, med tvättmaskiner och duschar, jämfört med hur det var förr. En brunn som fungerat tidigare kanske inte räcker idag till en barnfamilj. Vi har större åtgång av vatten idag, säger han.

En del personer med egna brunnar har fått lösa vattenbristen tills vidare genom att till exempel tvätta sina kläder hos bekanta. Särskilt de som bor ute på landet som oftast har egen brunn och inte är anslutna till det kommunala vattennätet, har det värst. Och regn skulle inte lösa problemet.

– Om det skulle börja regna nu, tar växtligheten det vattnet. Det skulle ta flera månader för grundvattensnivån att återställas.

För de med privat brunn i Hässleholms kommun finns möjlighet att få viss hjälp från kommunen. I ett svar till Länsstyrelsen Skånes inventering av förberedelser för vattenbrist svarar Hässleholms kommun att det ska finnas fast installerade tappställen för dricksvatten i princip i varje samhälle i kommunen. Medborgare som är i behov av vatten ska bli hänvisade till det tappställe som är närmast. Det står också att de med en sinande privat brunn som önskar duscha ska få möjlighet att duscha i idrotts- eller simhallar vid behov. I sådana fall kan kommunen öppna upp den typen av anläggningar och skriver vidare att det även går att duscha på de allmänna badplatserna i kommunen.

För dem som har erfarenhet av att tidigare år haft en sinande brunn, råder Christian Olsson dem att tänka extra på att spara vatten.

Annons

– De bör tänka två gånger innan de använder vatten och prioritera det som är viktigast.

För honom har konsekvensen av ett ökat tryck efter brunnsborrning resulterat i en utebliven semester.

– Just nu kan jag inte hjälpa alla på en och samma gång. Det kan ju är klart vara påfrestande för till exempel en barnfamilj. De som ringer får jag sätta upp på kölistan.

bild 1/2
Det är främst de som har privat brunn och som bor på landsbygd som hittills har drabbats av sinande brunnar i sommarens torka. Foto: Bella Bryngelson
Christian Olsson lastar om borrutrustningen i Röke inför ett nytt jobb i Knislinge.
Foto: Bella Bryngelson
Det är främst de som har privat brunn och som bor på landsbygd som hittills har drabbats av sinande brunnar i sommarens torka. Foto: Bella Bryngelson
Christian Olsson lastar om borrutrustningen i Röke inför ett nytt jobb i Knislinge.
Foto: Bella Bryngelson
Bella Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons