Räddningstjänsten släckte branden snabbt. Foto: Arkivbild

Polisanmäler efter branden i nationalparken

Söderåsen Branden i Söderåsens nationalpark orsakades av en olovlig eldstad. Nu väljer verksamheten att göra en polisanmälan.

Åsa Elfström, som är föreståndare på Naturum i nationalparken ser allvarligt på gårdagens händelse.
– Man riskerar sitt eget och andras liv när man gör så här.
Det var vid 14:45 på onsdagen som räddningstjänsten fick larm om att det brann i nationalparken. Det var ett flygplan som passerade över nationalparken som observerat branden och sedan larmat.
– När vi hörde om det så kände vi både ilska eftersom man utgår från att någon eldat, men framförallt oro, säger Åsa Elfström.
Enligt inre befäl på räddningstjänsten nordvästra Skåne handlade det om ett litet kalhygge inne i parken på ungefär 10 kvadratmeter som låg mellan Ibsberga och Uggleröd.
Inledningsvis hade räddningstjänsten svårt att hitta branden, men när man väl hittade rätt tog det ungefär 30 minuter att släcka branden och ett 20-tal personer var inblandade. Under natten har nationalparken själva bevakat branden för att se till att den inte blossade upp igen.
– Först var vi väldigt oroliga att det skulle sprida sig i marken, men när vi pratade med räddningstjänsten kände vi oss lugnare.
Anledningen till branden ska vara en olovlig eldstad, och idag bestämde sig personalen för att anmäla incidenten.
– Problemet med bränder är ju att bevisen brinner upp, men det känns ändå viktigt att göra det eftersom det är en så pass allvarlig händelse.
Kommunen gick förra veckan ut med ett totalt eldförbud i parken, något som även omfattade fasta grillplatser.
Sedan i måndags gick länsstyrelsen ut och meddelade att det råder totalt eldningsförbud i Skåne, vilket även innefattar grillning på egen tomtmark.

×